České mzdy patří na chvost Evropské unie, více mají i Slováci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Propastné rozdíly mezi pracujícími Čechy a jejich protějšky z většiny zemí Evropské unie i nadále trvají. Evropští statistici v posledním průzkumu ukázali, že průměrný Lucemburčan nebo Dán si v práci vydělá čtyřikrát více než Čech, oproti Bulharsku nebo Rumunsku je rozdíl dokonce desetinásobný. Podle ekonomů si podniky v tuzemsku dlouho užívaly levné pracovní síly a nic je nemotivovalo mzdy zvyšovat.

Enormní mzdové rozdíly rozdělují Evropu. Podle posledního srovnání Eurostatu je mezi „nejchudším“ a „nejbohatším“ státem bezmála desetinásobný rozdíl.Zatímco v Bulharsku si lidé si po započtení všech příspěvků a benefitů vydělají v průměru 4,7 eura (121 korun) za hodinu, v Lucembursku je to 43,9 eura (1131 korun).

Průměrný hodinový výdělek ve státech EU je 22 eur (přes 566 korun), což je více než dvojnásobek toho, co mají Češi. Dvě desítky států v Unii tak mají vyšší platy, a to včetně Slovenska, Estonska nebo Řecka. Naproti tomu osm států je na tom hůře, jsou to hlavně východní země jako Polsko, Maďarsko, Litva nebo třeba Chorvatsko.

Podle ekonomů firmy v Česku dlouho neměly motivaci mzdy zvyšovat. „Podniky v Česku si dlouho užívaly faktu, že pracovní síla je u nás levná, což se projevilo v relativně nízkých mzdách,“ popsal pro Blesk Zprávy hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.


Celý článek najdete na webu blesk.cz >>>