Průzkum: Co nás vede ke změně pracovního místa

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: profimedia.cz

Úřad práce
práce ve stoje
3
Fotogalerie

Ke změně práce nás nejčastěji vede výše mzdy. Jestliže se nám povede sehnat nové místo, neznamená to ale, že přestaneme sledovat nabídky na pracovním trhu. Zajímavých nabídek je totiž stále dost. Ukázal to průzkum personálně poradenské společnosti Hays.

 

„Uchazeči chtějí z aktuálně dobré situace na pracovním trhu vytěžit co nejvíce. Řada z nich ani nemusí práci aktivně hledat a pouze přijímá a hodnotí nabídky, které získá napřímo, například prostřednictvím profilu na sociálních sítích. Častější změny zaměstnavatelů v průběhu jednoho roku pak vídáme především u mladých uchazečů, kteří své místo na pracovním trhu teprve hledají, zkoušejí různé možnosti a trh jim to umožnuje.“, komentuje výsledky průzkumu Ladislav Kučera, ředitel společnosti Hays pro Česko a Rumunsko.

Důvody ke změně

Zaměstnání v roce 2018 změnilo 48 procent účastníků průzkumu a dalších 13 procent se k tomuto kroku právě chystalo. Nejčastějším důvodem pro změnu místa byla vyšší mzda (43 procent). Ve 38 procentech byla důvodem nespokojenost s vedením nebo týmem, náplň práce nevyhovovala 21 procentům. 8 procent uvedlo jako nevyhovující lokalitu.

Mzda byla navýšena 70 procentům dotázaných. V 18 procentech případů došlo k navýšení do 5 procent. Poměrně razantního zvýšení mzdy, které převyšovalo 20 procent, se dočkalo více než 16 procent respondentů – tedy každý šestý z dotázaných.

Spokojenost s výší mzdy

Podle svých očekávání dostává mzdu 23 procent zúčastněných. 40 procent se s platem cítí spíše spokojeno. Jistou nespokojenost pociťuje 17 procent respondentů a dalších 20 procent účastníků průzkumu se cítí být v porovnání se situací na pracovním trhu či konkurencí podhodnoceno.

Co z toho vyplývá? Téměř polovina respondentů změnila práci minulý rok, získali lepší mzdu a v 63 procentech případů se po finanční stránce cítí spokojeně. I přesto, 77 procent účastníků průzkumu je připraveno ke změně, objeví-li se vhodná nabídka.

„S koncem loňského roku bylo v některých sektorech patrné ochlazení v růstu mezd – řada společností již dosáhla maximálních úrovní. Uchazeči proto posuzují nabídky komplexně, vítají otevřené a upřímné jednání, méně formální přístup k vedení pohovorů nebo možnost seznámit se s týmem ještě před nástupem,“ uzavírá Ladislav Kučera z Hays.