Česko dostalo výjimku. Cenový strop na energie pro velké firmy okopíruje ty malé

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela Zdroj: Ibra Ibrahimovič

Maximálně pět korun za každou kilowatthodinu elektřiny a 2,5 korun za kilowatthodinu zemního plynu bez DPH. Takové budou cenové stropy na energie pro velké firmy, oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Kabinet kvůli tomu dojednal u Evropské komise výjimku z unijních pravidel pro veřejnou podporu. Nařízení schválila ve středu odpoledne vláda.

Zastropování cen bude mít stejné podmínky jako u malých a středních firem. Platit tedy bude jen do výše 80 procent nejvyšší roční spotřeby dané firmy za posledních pět let. „Toto opatření má firmy motivovat k úsporám. Nejlevnější energie je ta uspořená,“ řekl Síkela, podle kterého nešlo s opatřením přijít dříve kvůli tomu, že ho neumožnila evropská pravidla veřejné podpory. Česku se podařilo vyjednat u Evropské komise výjimku.

Výše podpory průmyslových podniků bude ve všech unijních zemích stejná a to maximálně čtyři miliony eur na jednu firmu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V případě výrazně energeticky náročných odvětví by měl být strop vyšší. Podle šéfa státní kasy se opatření zaplatí z nové daně z mimořádných zisků a odvodů z nadměrného příjmu výrobců elektřiny. Spolu s podporou menších firem a domácností vyjde podpora na 170 miliard korun.

Zástupci oborových organizací návrh přivítali. „Představenou podporu vnímáme jako základní kámen, který dá podnikům alespoň určitou jistotu pro plánování v příštím roce a je naplněním příslibu, který jsme získali v rámci společných jednání již v září,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Podle Rafaje nicméně nemusí strop dostatečně pomoci všem firmám, které to potřebují, svaz chce ještě jednat.

„Je to výsledek dlouhých a obtížných jednání. Je to umění možného v rámci dočasného krizového rámce EU, pravidel veřejné podpory a finančních možností České republiky,“ domnívá se prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Vláda bude muset ještě nastavit pravidla a podmínky čerpání podpory.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo již v listopadu dotační program na podporu velkým firem s cenami energií. Ke konci listopadu přišlo na ministerstvo na 320 žádostí za téměř 2,5 miliardy korun. V programu je alokováno 30 miliard korun, část těchto peněz se nyní přesune na hrazení cenového stropu.

Jasno zatím není o kompenzacích pro energetické firmy dodávající elektřinu a plyn za zastropovanou cenu domácnostem a podnikům. Síkela chce dotyčný návrh předložit do konce roku.