ČEZ vyhlásil po bouři pro Královéhradecko kalamitní stav

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/PR/Ceske drahy

Energetici vyhlásili po noční bouři pro okres Hradec Králové kalamitní stav. Zaznamenali asi čtyři desítky poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu jsou stovky domácností, řekla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Kalamitní stav byl vyhlášen i pro okres Semily. Postiženo bylo také Jičínsko, okolí Nového Bydžova a Rychnovsko. Desítky poruch byly na vedení nízkého napětí. Způsobily je většinou stromy a větve spadlé do vedení.

Podle mluvčí technici od noci usilovně pracují na odstranění závad. Situace by se měla nejpozději v sobotu vrátit k obvyklému stavu.

Silné bouřky s přívalovými dešti, zasáhnou zřejmě všechny kraje i dnes odpoledne. Moravu však ještě sužují vedra a sucho s hrozbou požárů.I nformoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Prudké bouře provázené přívalovými dešti, silným větrem a kroupami přešly přes území Čech už ve čtvrtek. Způsobily problémy v dopravě i dodávkách elektřiny a ohrožovaly také lidské životy.

Bouře odpoledne zasáhnou střední, západní a severní Čechy, později odpoledne se rozšíří na východ Čech, Vysočinu a na Moravu. Tam by se však měly vytvářet jen místy. Nebezpečí bouřek potrvá i v sobotu.

„Trvá také riziko výskytu vydatných srážek, při kterých může na tocích docházet k rychlým vzestupům hladin a lokálním zátopám. Vzhledem k předchozímu nasycení je vyšší pravděpodobnost rychlé reakce toků v horských oblastech severních, severovýchodních a jižních Čech,“ uvedl ČHMÚ. Hrozí také silný vítr a nebezpečí zásahu bleskem.

Na Moravě a ve Slezsku však dosud přetrvává velmi teplé a suché počasí s teplotami až kolem 36 stupňů Celsia. Lidé by se tam neměli pohybovat na přímém slunci a vystavovat se přílišné tělesné námaze. Je nutné dodržovat pitný režim. Rozhodně by neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit nebo používat otevřený oheň, upozornili meteorologové.