Chalupa k vyšetřování reorganizace: Od začátku bylo zadání, abychom nemohli nic zjistit

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO)

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére (24.11.2016)
Pavel Blažek
Petr Fiala
U vyšetřovací komise k reorganizaci policie vypovídal i Andrej Babiš. Před ním jde exministr vnitra a šéf komise Pavel Blažek
Ivo Ištvan
9
Fotogalerie

Jednomyslně přijatý závěr sněmovní vyšetřovací komise ke kauze okolo loňské reorganizace policie zní jasně: cílem nebylo odstranit šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu ani zastavit vyšetřování kauz. Zatímco předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo předseda ODS Petr Fiala činnost komise chválili, člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) závěrečnou zprávu i přes to, že ji podepsal, zpochybnil. Andrej Babiš označil komisi a její závěr za výsměch a šaškárnu.

Chalupa zprávu zpochybnil, prohlásil, že komise mohla pracovat jen v rámci těch mantinelů, které předem stanovila dolní komora parlamentu.

"Zadání bylo od začátku takové, abychom v komisi nemohli nic moc zjistit. Ve zprávě se nemůže objevit nic, co není dokazatelné. Že nebyla provinění prokázána, neznamená, že k nim nedošlo," řekl Chalupa, kterého překvapilo, jak dobře byli na čtvrtek připraveni členové ČSSD. "Asi měli informace předem," řekl.

Na dotaz novinářů, proč Chalupa podepsal závěrečnou zprávou komise ačkoliv s ní hnutí ANO nesouhlasí, řekl Andrej Babiš následující: "S panem Chalupou jsme o tom nemluvili, pokud tak hlasoval, je to jeho problém. Hnutí má jednoznačný názor."

Jaký? "Pro mě je závěr vyšetřovací komise to, že 'české Palermo' vyhrálo," uvedl Babiš. Palermem jsou podle něj ČSSD, ODS či předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dál trvá na tom, že loňská reforma policie sloužila k tomu, aby rozprášila Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, protože si dovolil vyšetřovat korupci ČSSD.

Pochvalně se k práci vyšetřovací komise, kterou vedl Pavel Blažek, vyjádřil Fiala, který ocenil „důkladnou práci“ a že komise jen „nekritizovala, ale přišla i s vlastními návrhy řešení a podala doporučení vládě“.

„Co činí závěrečnou zprávu mimořádně důvěryhodnou je, že komise přijala zprávu konsenzuálně napříč politickým spektrem, zastoupeny byly všechny politické strany,“ prohlásil Fiala na tiskové konferenci s tím, že vláda musí ze závěru komise vyvodit důsledky.

Fiala také uvedl, že šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta byl zneužit pro politickou hru před podzimními volbami. „Smutná je role hnutí ANO, které zneužilo reorganizaci jako součást své podzimní kampaně před volbami,“ dodal.

Podle poslance opoziční TOP 09 Daniela Korteho, který byl členem komise, měla kampaň kolem policejní reorganizace odstranit policejního prezidenta Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). "Kampaň měla jediný cíl - odstranit policejního prezidenta a ministra vnitra Chovance, a tím oslabit premiéra Sobotku a destabilizovat celou ČSSD," uvedl.

Premiér Sobotka v reakci na závěrečnou zprávu označil dlouhodobou „kampaň“ lídra hnutí ANO Andreje Babiše proti reorganizaci jako založenou na pomluvách a nepravdivých informacích. „Babišovy konstrukce se zhroutily jako domeček z karet,“ napsal předseda vlády na facebook.

Ministr Chovanec zprávu komise označil za profesionální výstup. "Jednoznačně se ukazuje, že jsme byli svědky brutálního zneužití kauzy hnutím ANO," prohlásil ministr s tím, že prý bohužel prohráli všichni - vláda, policie a státní zástupci svou pověsti.