ČSSD do evropských voleb asi povede sociolog Jan Keller

Jan Keller

Jan Keller Zdroj: E15

Lídrem ČSSD pro květnové volby do Evropského parlamentu bude zřejmě sociolog Jan Keller, informovaly dnes Novinky.cz. Šéf strany Bohuslav Sobotka uvedl, že Kellera coby lídra kandidátky vidí jako nejlepší variantu.

„Je to velmi silně zvažovaná varianta. Vzhledem k tomu, že Jan Keller je velmi výrazná osobnost s levicovými názory, jsem přesvědčen, že by nám pomohl během volební kampaně do Evropského parlamentu otevřít důležitou debatu na téma, jakou Evropu vlastně chceme a jaké národní zájmy bychom v Evropě měli a chtěli prosazovat,“ řekl Novinkám šéf ČSSD.

„Bez toho, abychom do voleb poslali takto výrazné osobnosti, se v kampani na podstatná témata nedostane,“ dodal s tím, že Kellera coby lídra kandidátky vidí jako nejlepší variantu.

Dříve se spekulovalo o tom, že kandidátku povede místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková nebo senátor Jiří Dienstbier.

Vizitka Jana Kellera
Vzdělání: v letech 1974-1979 vystudoval historii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho (nynější Masarykovy univerzity) v Brně; jako stipendista francouzské vlády absolvoval studijní pobyty na univerzitách v Bordeaux (1985), v Aix-en Provence (1988) a v Paříži na Sorbonně (1992); v roce 1992 obhájil habilitační práci; v roce 1999 byl jmenován profesorem pro obor sociologie
Současné funkce: profesor na Fakultě sociálních studií Ostravské Univerzity (od září 2000), publicista
Kariéra: po absolvování vysoké školy působil krátce jako interní aspirant Československé akademie věd, posléze jako závozník ČSAD a jako učitel na střední škole v Havířově; od roku 1983 byl odborným asistentem na katedře sociologie filozofické fakulty v Brně; v roce 1998 stál u zrodu oboru Humanitní environmentalistika na Masarykově univerzitě v Brně; od roku 2000 působí na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity.
Na ostravské univerzitě přednáší obecnou sociologii, dějiny sociologie, sociologii organizace a byrokracie, dále problematiku sociálního státu a společenské souvislosti ekologických problémů. Přednáší též na univerzitě v Lille a nepravidelně na univerzitách v Trentu a v Barceloně.
Je autorem asi dvaceti odborných a popularizačních knih, mj. Šok z ekologie (1996), Abeceda prosperity (1997), Politika s ručením omezeným (2001), Dějiny klasické sociologie (2004), Soumrak sociálního státu (2005), Teorie modernizace (2007), Vědomostní společnost? Chrám, výtah a pojišťovna (2008). Pravidelně publikuje v deníku Právo.
Jako publicista je znám svými levicovými názory a kritikou neoliberalismu. V roce 2011 se podílel na vzniku levicového think tanku CESTA Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii.
V letech 2007 a 2008 se angažoval proti plánované výstavbě součásti amerického protiraketové systému v Brdech. V roce 2003 byl jedním z iniciátorů protestní akce nazvané „Nikoliv naším jménem“, která požadovala stažení české protichemické jednotky z Kuvajtu a ukončení české podpory připravovanému útoku na Irák.
Loni v říjnu mu byla prezidentem Milošem Zemanem udělena medaile Za zásluhy v oblasti vědy.
Před rokem 1989 byl členem KSČ.
Rodina: potřetí ženatý, tři děti

Kožušník: Volby do europarlamentu budou pro občanské demokraty soud