CzechInvest získá nový směr i náboj, slibuje nová ředitelka Jirotková

Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková

Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková Zdroj: ČTK

Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková
Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková
Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková
Generální ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková
CzechInvest
6
Fotogalerie

CzechInvest čeká s novou ředitelkou změna směru především k investorům s vysokou přidanou hodnotou. Jirotková se zaměří také na hospodaření agentur CzechTrade a CzechInvest. Oznámil to dnes na brífinku ministr průmysl a obchodu Tomáš Hüner. 

Nová ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková vyšla podle Hünera z dvoukolového výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 23 uchazečů, jako nejlepší kandidát. Vysoká účast prý dokazuje, že agentura by stále měla stále patřit k „rodinnému stříbru“, protože je perspektivní.

Jirotková na briefingu potvrdila slova ministra o novém směru a náboji fungování agentury. „Jsme v tuto chvíli ekonomicky v situaci, kdy si můžeme a musíme si začít vybírat zahraniční investory, kteří jsou opravdu technologicky vyspělí, mají návaznost na Průmysl 4.0 a přináší tu přidanou hodnotu,“ oznámila novinářům.

Podle Jirotkové „bychom se měli odklonit od toho lákat investice pouze kvůli počtu pracovních míst“. Česká republika by se podle ní měla zaměřit spíše na to, aby tato nová pracovní místa byla kvalifikovaná. 

Teritoriální změny neočekává, zaměřit se chce spíše na změny sektorové. „Budeme si vybírat mezi těmi, kteří mají, coby sektory, největší potenciál k tomu, aby sem přišly projekty typu R&D a podobně,“ vysvětluje.

Bude se jednat zejména o firmy, které jsou v České republice již etablované. „Vždycky je mnohem snazší a logičtější ten R&D projekt navázat na to, co už tady je, na toho investora, který je zde spokojený a funguje,“ dodala Jirotková. Tyto investory je podle ní potřeba motivovat k tomu, aby svá R&D centra v Česku otevírali.

CzechInvest má podle ní čtyři skupiny klientů. Jedním z nich je česká ekonomika, kterou je třeba podpořit prací s dalšími třemi skupinami, které identifikuje jako zahraniční investory, české malé a střední podniky, které stabilizují ekonomiku a startupy. CzechInvest teď začne pracovat na tom, aby mezi těmito skupinami fungovala synergie. V návaznosti na to chce také v rámci CzechInvestu zavádět organizační změny struktury.

Její první kroky povedou směrem dovnitř agentury, plánuje se setkat se všemi „důležitými“ lidmi a vyřešit s nimi, jakou roli v novém směřování budou hrát a zda s ním souhlasí. Dále se chce potkat se zástupci firem. Na projektech, které již běží, nic měnit nebude.