Další čínský kapitál ještě přijde, myslí si analytici

Miloš Zeman v Číně

Miloš Zeman v Číně Zdroj: CTK

Čínská skupina CEFC vstoupila do několika českých firem. Postupně získá téměř 50 procent v aerolinkách Travel Servis, spolu s partnery převezme podíl 79,4 procenta v Pivovarech Lobkowicz Group a stane se minoritním vlastníkem mediálních firem Médea Group a Empresa Media. CEFC podepsala příslušné smlouvy dnes v Šanghaji, kde je při návštěvě Číny prezident Miloš Zeman. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek uzavřené dohody vítá. Analytici očekávají příchod dalších čínských investorů.

„My potřebujeme, aby ty zahraniční investice, které tady jsou, byly z mnoha různých zemí, protože nikdy úplně bezpečně nevíme, co se v té které zemi stane, a pak třeba by ty investice mohly vyschnout,“ řekl dnes Mládek novinářům. „V devadesátých letech letech byla Česká republika oknem do Evropy pro japonské firmy, v letech nultých to bylo pro korejské firmy, nebo stále ještě je, a teď je prostor pro čínské firmy,“ poznamenal. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že investicím mohlo napomoci i to, že prezident Zeman má čínského poradce ze společnosti CEFC.

„Čínská CEFC investuje v Česku, jako kdyby vyrazila na víkendový nákup do obchodního centra. Vzhledem k tomu, že nejde o investice na zelené louce, tj. investice do nových výrobních kapacit, nebude jejich krátkodobý a střednědobý dopad na českou ekonomiku nijak patrný. Pokud se ovšem nerozhodne pro výrazné navýšení kapitálu svých nových akvizic v ČR,“ řekl analytik poradenské firmy Deloitte David Marek. Investice CEFC a Bank of China jsou podle něj předzvěstí příchodu čínského kapitálu do ČR. Mnohé další čínské firmy mohou následovat, zejména do oblastí jako zpracovatelský průmysl a finanční sektor.

Pozitivní věc

Analytik finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda vidí vstup CEFC do českých firem jako pozitivní věc. Naopak možným negativem je podle něj neprůhlednost české pobočky firmy, která vznikla letos v červnu v Praze. V jejích orgánech figuruje exministr obrany a současný předseda česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík a jeden čínský vyšší manažer společnosti. Jedna ze spekulací na trhu má za to, že firma by nakonec mohla ovládnout České aerolinie, v nichž drží 34 procent akcií právě Travel Service.

„Není to negativum, ale jistě věc, na kterou je třeba hledět se zvýšenou pozorností, a to zejména kvůli potenciálnímu střetu zájmu pramenícímu z propojení obchodních a politických zájmů,“ podotkl Kovanda. Na druhou stranu vstup CEFC do českých společností podle něj ukazuje na to, že Česko je v Číně vnímáno jako bezpečný trh mající potenciál zvýšit její reputaci.