Další pražské vize: místo aut v historickém centru promenáda světové úrovně

Hradební korzo se nachází na rozhraní pražského Starého a Nového Města.

Hradební korzo se nachází na rozhraní pražského Starého a Nového Města. Zdroj: archiv IPR

Aktuální proměna Národní třídy: jsou tu nové možnosti pro auta, širší chodníky a vysázené stromy.
Otisk staroměstských hradeb dodnes čteme ve stopách ulic Národní, 28. října, Na Příkopě a Revoluční.(na snímku pozůstatky hradebního opevnění ukryté v domě v Křižovnické ulici)
Pro zlepšení mikroklimatické situace v území bude třeba postupná obměna stávajících stromů a vytvoření koncepční nové zelené osy města.
Dostatek vláhy ke kořenům každého stromu přivede odvodňovací systém ulic.
Stromy mají dostatečný přísun vody a přebytečná voda odtéká.
16
Fotogalerie

Omezení automobilového provozu, nové tramvajové linky, více stromů a širší chodníky. Tak by v budoucnu mělo vypadat takzvané hradební korzo, tedy území na území pražského Starého a Nového Města mezi mostem Legií u Národního divadla a Štefánikovým mostem u Revoluční ulice. Urbanistickou koncepci zpracoval ateliér AOC.

„Hradební korzo je jednou z nejdůležitějších lokalit pražského centra. Dnes však funguje každá část zvlášť a proto chceme celé území propojit a vytvořit příjemnou třídu světové úrovně. Plánujeme vysazení nových stromořadí a s nimi související použití zasakovacích povrchů nebo umístění jednotného městského mobiliáře. Těšíme se, co se dozvíme v informačním kontejneru od občanů,“ říká Petr Hlaváček, první náměstek primátora.  

Cílem vznikající koncepce je také vytvoření podmínek pro případné budoucí zavedení tramvajové dopravy v celé délce Hradebního korza s návazností na tratě na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Nezapomíná se však ani na řidiče a cyklisty.

Prohlédněte si fotogalerii:

„Naším cílem je občany co nejvíce zapojovat do městského plánování. V informačním kontejneru už jsme představovali návrh Metropolitního plánu nebo třeba plány na novou čtvrť v Bubnech. Teď je na řadě samotné centrum, “ dodává Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Hlavním cílem koncepce, která vznikla ve spolupráci IPR a ateliéru AOC, je rozšíření pražské hlavní promenády od mostu Legií až po Štefánikův most.

Koncept Hradebního korza má fungovat jako základní dokument, na který budou navazovat jednotlivé menší projekty v území.