Daňové zatížení firem i lidí vzroste nejvíce od roku 2020. Odstartoval úsporný balíček

Ilustrace Jána Juhaniaka

Ilustrace Jána Juhaniaka Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Firmy, živnostníci a zaměstnanci pošlou letos státu na daních a pojistném zhruba o čtyřicet miliard korun více než loni. Daňová kvóta vyjadřující poměr odvodů vůči HDP, která se v posledních třech letech pohybovala kolem 33,5 procenta, dosáhne rovných 34 procent. Stoupne tak na nejvyšší úroveň od roku 2020, plyne z analýzy ministerstva financí. Důvodem je vládní úsporný balíček. Především ODS a TOP 09 přitom slibovaly, že v tomto volebním období daňová zátěž neporoste. Čísla by mohlo srazit možné hospodářské oživení, byť se bude zřejmě pohybovat hodně při zemi.

Podle aktuálních odhadů rezortu financí by daňová kvóta měla letos nebo nejpozději do konce mandátu současného kabinetu dosáhnout úrovně roku 2021, kdy činila 33,7 procenta. „Největší vliv bude mít to, jak poroste česká ekonomika. Je to jedna z věcí, na které nám mimořádně záleží,“ řekl šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS).

Daňové zatížení by mohlo snížit také dřívější zrušení daně z mimořádných zisků pro energetické firmy či banky, o kterém chce Stanjura diskutovat na jaře. Podporu koaličních partnerů ale zatím nemá.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat