Do sčítání obyvatel se zatím zapojil milion lidí. Za sobotní výpadek padnou pokuty

Sčítání online - letos poprvé vyplníte dotazník z pohodlí domova

Sčítání online - letos poprvé vyplníte dotazník z pohodlí domova Zdroj: scitani.cz

Listinné sčítání - kdo nestihne nebo nemůže online, vyplní dotazník ručně
Listinné sčítání - kdo nestihne nebo nemůže online, vyplní dotazník ručně
3
Fotogalerie

V elektronickém sčítání lidu se do nedělního odpoledne sečetl asi milion lidí. Řekl to předseda úřadu Marek Rojíček. Odeslaných on-line formulářů, do kterých můžou lidé vyplnit údaje za všechny osoby v domácnosti, eviduje úřad zhruba 500 000. Spuštění sčítání provázely v sobotu problémy, systém většinu prvního dne nefungoval. Podle Rojíčka ale od sobotního večera už sčítání funguje bez problémů. Kvůli výpadku budou mít lidé na vyplnění čas do 11. května, tedy o měsíc více, než se plánovalo.

Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu, od brzkého rána však mělo výpadek kvůli chybě v modulu pro vyplňování adres, což způsobilo přetížení systémů. ČSÚ po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář. Tyto potíže byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil Rojíček. „Od té doby běží systém bez problémů,“ řekl předseda.

Závada, jež zavinila sobotní výpadek, byla podle Rojíčka způsobena tím, že když lidé vyplňovali adresy a vypisovali jednotlivé znaky, systém jim automaticky zužoval výběr adres, což způsobilo velký počet dotazů do databáze. „V kombinaci s velkým počtem uživatelů to znamenalo velké přetížení,“ popsal předseda. Nyní je již problém vyřešen, uživatel musí zadat do políčka delší řetězec znaků, aby se mu výběr zobrazil. Úřad také požádal provozovatele o navýšení výkonu databází.

Podle Rojíčka byl výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20 000 korun bez DPH za každých 15 minut nedostupnosti systému. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v sobotu v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů.

On-line sčítání lidu mělo podle původních plánů skončit 9. dubna. Úřad v neděli rozhodl, že se budou moci lidé sečíst on-line až do 11. května, tedy do konce celého sčítání. Podle Rojíčka je cílem prodloužení on-line sčítání rozložit zátěž na aplikaci do delšího časového úseku, delší doba pro elektronické sčítání je podle něj vhodnější i kvůli současné epidemické situaci.

Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Sobotní výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat také na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka. Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.

Sčítání se koná každých deset let. V Česku je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.