Dovolená v Česku: Kde jsou volné hotely a jaká pravidla platí pro cestování

Molo Lipno Resort

Molo Lipno Resort Zdroj: Molo Lipno Resort

Lipenská přehrada
Vyhlídka u Petrova na Sázavu
Máchovo jezero
Máchovo jezero
Máchovo jezero
8
Fotogalerie

Na dovolenou v České republice se podle vyhledávače ubytování chystá zhruba polovina českých domácností s dětmi. Postupné uvolňování restrikcí při cestách do zahraničí na to má jen zanedbatelný vliv.

Dovolená v Česku s dětmi

Oslovení majitelé ubytování se v 88 procentech shodují, že právě rodiny s dětmi letošní sezonu v Česku zachrání a že kvůli chybějícím hostům z ciziny a výpadku firemních akcí budou hlavními hosty. Průměrný předpokládaný rozpočet rodiny na dovolenou přitom činí 28 tisíc korun a v posledních týdnech ještě stoupá. 

Hotel, penzion, či chata?

Rezervaci nebo předrezervaci v některém z českých hotelů nebo penzionů či zajištěný pronájem chalupy má zhruba 35 procent respondentů. Připraveno objevovat i méně známé lokality je podle průzkumu vyhledávače ubytování a zážitků Explorio.cz asi 68 procent lidí. Dlouhodobě nejoblíbenější Šumavu, jižní Moravu, Český ráj, České Švýcarsko, Krkonoše nebo jižní Čechy mohou letos doplnit zcela nová místa.

S jak velkou útratou počítat?

Na dovolené chce letos 29 procent rodin utrácet více než loni, 49 procent lidí srovnatelně. Mezi 30 až 40 tisíci korunami hodlá utratit 22 procent oslovených, přibližně pět procent lidí má připravený rozpočet přesahující 50 tisíc korun. Kromě ubytování budou lidé nejvíce utrácet za gastronomické zážitky a vstupy na atrakce.

Bezpečí a soukromí na dovolené

Lidé si podle průzkumu chtějí připlatit především za ubytování v bezpečí a soukromí. Stoupla poptávka například po apartmánech nebo pokojích s odděleným zázemím. Se zdražením spíše počítá 19 procent majitelů ubytovacích zařízení.

Přednost pobytu v České republice dává podle průzkumu 20 procent lidí, kteří jsou za běžných okolností zvyklí v létě odjíždět do ciziny. Důvodem je hlavně bezpečí, pohodlí a případné komplikace s testováním na koronavirus nebo takzvaným covid pasem.

Dovolená v kempu u vody

Některé oblíbené kempy v často navštěvovaných lokalitách již hlásí, že ubytování v chatkách na prázdninovou sezonu je vyprodané. Do kempů v současné době najíždí z drtivé většiny česká klientela.

Prázdniny v Česku: Kam vyrazit, když trávíte volno v jižních Čechách?

Video placeholde
Prázdniny v ČR: Kam vyrazit, když trávíte volno v jižních Čechách? • Videohub

 

Neoblíbenější vodní plochy v Česku

  • Lipno
  • Máchovo jezero
  • Slapy
  • Novomlýnské nádrže
  • Sečská přehrada
  • Velké Dářko
  • Brněnská přehrada Vranov

V těchto lokalitách je velké množství ubytování, stejně jako restaurací a letních atrakcí. 

Dovolená v lázních

Do českých lázní letos zamíří výrazně více lidí po prodělaném covidu než minulý rok. Lákají je tam i státní příspěvky. Vláda na program COVID lázně loni vyčlenila miliardu korun. Za tu mělo být vydáno až 250 tisíc poukazů, letos to je zatím zhruba pět tisíc voucherů.

All inclusive i v Česku

Uvolňování protiepidemických opatření a zjednodušování podmínek pro cestování přispívá k růstu zájmu Čechů o letní dovolené. Řada lidí však z opatrnosti a většího klidu volí místo pobytu v Česku. Ovšem i zde hledí na luxus, a proto vybírají v nabídce all inclusive, kterou chystá řada například lázeňských hotelů.

Wellness pobyty získávají na oblibě

V České republice nabízejí wellnes pobyty stovky hotelů. K nejvyhlášenějším patří brněnský Cosmopolitan Bobycentrum. Další špičková wellness jsou v lázeňských městech i v Praze. Veškeré aktuální informace naleznete na internetových stránkách Booking.com.

V česku je rozmanitá nabídka, snídaně,  polopenze i večeře

Kdo si zvolí za místo letní rekreace některou z tuzemských destinací, má možnost velkého výběru stravování. Nejoblíbenější je u turistů model polopenze s možností obědvat mimo svůj hotel nebo penzion. 

Nejnavštěvovanější místa v Česku

Agentura Czech Tourism sestavila ještě v předpandemické době seznam nejnavštěvovanějších míst České republiky. Co by vám nemělo uniknout:

  1. Pražský hrad 
  2. Lanová dráha na Petřín, Praha
  3. Zoologická zahrada Praha
  4. Dolní oblast Vítkovic, Landek Park, Ostrava
  5. Aquapalace Čestlice
  6. Pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Pivovarské muzeum a podzemí v Plzni
  7. Staroměstská radnice, Praha
  8. Zoologická zahrada Zlín (Lešná)
  9. Židovské muzeum v Praze
  10. Petřínská rozhledna, Praha
  11. Národní galerie v Praze
  12. Zoologická zahrada Dvůr Králové
  13. Zoologická zahrada Ostrava
  14. Zoologická zahrada Plzeň
  15. iQLandia, Liberec
  16. Zoologická zahrada Liberec
  17. Státní zámek Lednice
  18. Státní hrad a zámek Český Krumlov
  19. Centrum Černá Louka, Ostrava
  20. Bludiště na Petříně, Praha

Autobusem po Česku

Cestovní kanceláře nabízejí kromě pobytových zájezdů do zajímavých míst v Česku i poznávací autobusové zájezdy. Jedná se o vhodnou možnost pro cestovatele, kteří se nechtějí vázat na vlastní automobil a zároveň touží o dovolené poznat více zajímavých míst.