Drábová i Posselt. Lidé se na Pražském hradě loučí s Karlem Schwarzenbergem

Poslední rozloučení s bývalým ministrem, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem, 9. prosince 2023, katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, Praha

Poslední rozloučení s bývalým ministrem, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem, 9. prosince 2023, katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, Praha Zdroj: Profimedia

Na Pražském hradě se dopoledne začali scházet hosté, kteří se od 12 hodin ve svatovítské katedrále zúčastní zádušní mše za Karla Schwarzenberga. Přijíždějí politici, Schwarzenbergovi přátelé i bývalí spolupracovníci. Dorazil mimo jiné režisér Břetislav Rychlík, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či zástupce sudetských Němců Bernd Posselt. Vyplývá to ze zjištění zpravodaje ČTK a informací na sociálních sítích.

"Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem je rozloučením s velikou postavou jedné éry. A tak trochu i s celou tou érou. S polistopadovou dobou znovuvytváření demokratických hodnot, institucí a zvyklostí. Neloučíme se ale 'tlustou čarou', spíš převzetím štafety," uvedl dnes na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Z politiků dorazila mimo jiné místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), bývalý předseda STAN Petr Gazdík či senátor Pavel Fischer. Pozvánku na poslední rozloučení dostala také Jaroslava Valová, dcera zahradníka, který pracoval pro rod Schwarzebergů v Čimelicích. Přijela rovněž herečka Eva Holubová, která Schwarzenberga v minulosti ve volbách podporovala, či kardiochirurg Jan Pirk.

Poslední rozloučení s bývalým ministrem, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Schwarzenbergem začne v poledne. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík. Obřad bude se státními poctami. Zúčastní se ho prezident Petr Pavel či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijet by měli také zástupci evropských šlechtických rodů, mimo jiné Alois z Lichtenštejna, monacký kníže Albert II., Ferdinand Zvonimir Habsburský či Jindřich I. Lucemburský.

Na Hradčanském náměstí sledovaly příjezdy smutečních hostů na zádušní mši za Karla Schwarzenberga a čekají na přímý přenos obřadu z katedrály svatého Víta stovky lidí, objevil se transparent Karle, děkujeme. Obdivovatelé zesnulého politika a šlechtice se shromáždili u sochy prezidenta Masaryka poblíž renesančního Schwarzenberského paláce, který stojí proti hradní bráně. Obřad v katedrále je určen pro zhruba tisícovku pozvaných hostí.

Na Hradčanském náměstí se s přijíždějícími hosty mísí skupiny turistů. Ti si mohou hradní areál prohlížet, ale pouze v omezené míře. Z přilehlého Arcibiskupského paláce vyrazil krátce před dvanáctou hodinou na obřad za zpěvu průvod kněží. Mši povede arcibiskup Jan Graubner.

Na velkoplošné obrazovce začne přímý přenos dění v katedrále ve dvanáct hodin. Po skončení mše tudy projde smuteční průvod. Podle scénáře se zastaví před palácem a poté se vydá směrem na Pohořelec kolem Černínského paláce - kde sídlí česká diplomacie. Schwarzenberg ji jako ministr vedl dvakrát. Očekává se, že poslední cestu šlechtice budou rovněž sledovat stovky lidí.