Místo Pocheho kabelka. Na Hrad ani nedostal pozvánku

První zasedání druhé Babišovy vlády ve Strakově akademii (27.6.2018)

První zasedání druhé Babišovy vlády ve Strakově akademii (27.6.2018) Zdroj: Blesk / David Malík

Jmenování nové vlády
Jmenování nové vlády
Jmenování nové vlády
Jmenování nové vlády
Jmenování nové vlády
18
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval pět měsíců po demisi menšinové vlády ANO nový kabinet, který znovu povede předseda hnutí Andrej Babiš. Post prvního místopředsedy vlády bude zastávat šéf ČSSD Jan Hamáček a předsedkyní legislativní rady vlády se stane nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Podle očekávání prezident nejmenoval europoslance Miroslava Pocheho do funkce ministra zahraničí, Babiš to ale podle svých slov jako ústavní krizi nevnímá. "Předpokládám, že ten problém se v řádu měsíců vyřeší," dodal premiér.

Zeman nejmenování Pocheho zdůvodnil jeho postojem k migraci a k Izraeli či jeho někdejším působením v pražské politice. Poche na Hrad podle svých slov ani nedostal pozvánku. Řízením rezortu prezident pověřil předsedu ČSSD Jana Hamáčka, kterého zároveň jmenoval ministrem vnitra. Zbylé ministry jmenoval dle očekávání. Nejmenování Pocheho ovšem vyvolává otazníky. Babiš totiž podle svých dřívějších na ministerstvo zahraničí navrhl Pocheho a prezident by vládu měl na tento návrh jmenovat jako celek.

"Slibuji vám (prezidentovi) i občanům, že naše vláda bude bojovat především za bezpečnost našich lidí. Nejen u nás, ale také v zahraničí proti ilegální migraci. Proti korupci, plýtvání, byrokracii. Chceme mít efektivní stát. Potenciál naší země je obrovský, máme na to, abychom se vrátili na špičku Evropy. Tam, kde jsme byli za Masaryka," prohlásil při jmenování Babiš.

Později premiér doplnil, že se Česko na uvedenou evropskou špičku již dostává. "Předběhli jsme některé země EU a v parametrech HDP bohatneme. Potřebujeme samozřejmě masivně investovat, potenciál našich lidí je však obrovský. Jsou úspěšní po celém světě a je potřeba, aby se angažovali ve věcech veřejných a přispěli k dalšímu růstu,“ uvedl premiér na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Za riziko pro ekonomický vývoj Česka, potažmo Evropy, Babiš označil obchodní válku se Spojenými státy. 

Do minulosti se kromě Babiše ohlédl také Zeman, byť v porovnání s premiérem do té nedávné. Prezident stručně poděkoval předchozímu kabinetu. "Pracovala jako soudružný tým. Věřím, že tento duch se přenese do spolupráce vaší vlády a nebude zatížena resortismem," prohlásil prezident Zeman, který chce vládu podpořit 11. července ve Sněmovně při žádání o důvěru.

Až se tak stane, ANO a ČSSD budou mít dohromady 93 hlasů. Spoléhat proto musí na podporu KSČM. Komunisté o postoji k vládě rozhodnou v sobotu, neskrývají však výhrady.

Babiš: Klíčová je pro nás bezpečnost, vzor přístupu k migraci představuje Austrálie

Na tiskové konferenci po prvním zasedání nově jmenované vlády její předseda zdůraznil také téma migrace. Zmiňoval jej v souvislosti s bezpečností, kterou označil za jednu z priorit nového kabinetu. Unie podle něj selhala, když prý umožnila pohyb na svém území více než 1,5 milionu osob bez azylu. Řešením je údajně zavedení takzvaného australského modelu, kdy se všechny žádosti o azyl vyřizují mimo území cílové země. V případě EU by taková „azylová centra“ mohla být zřízena v Tunisku či Libyi, doplnil Babiš.

„Je evidentní, že komunisté budou stupňovat své požadavky. Dalším členem koalice je Miloš Zeman. Očekávám stabilní vládu, její součástí je i SPD, Babiš bude mít k dispozici 130 hlasů. Bohužel vláda bude stabilní,“ komentoval pro Českou televizi předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Menšinová vláda poprvé zasedla hned po svém jmenování. Odpoledne uvede Babiš do úřadů čtyři ministry.  

Složení ministrů nové vlády:

Ministerstvo financí: Alena Schillerová (za ANO)

Ministerstvovnitra: Jan Hamáček (ČSSD)

Ministerstvozahraničí (dočasně): Jan Hamáček (ČSSD)

Ministerstvospravedlnosti: Taťána Malá (ANO)

Ministerstvoobrany: Lubomír Metnar (za ANO)

Ministerstvoživotníhoprostředí: Richard Brabec (ANO)

Ministerstvopromístnírozvoj: Klára Dostálová (za ANO)

Ministerstvozdravotnictví: Adam Vojtěch (za ANO)

Ministerstvodopravy: Dan Ťok (za ANO)

Ministerstvoškolství: Robert Plaga (ANO)

Ministerstvoprůmysluaobchodu: Marta Nováková (nestr.)

Ministerstvopráceasociálníchvěcí: Petr Krčál (ČSSD)

Ministerstvokultury: Antonín Staněk (ČSSD)

Ministerstvozemědělství: Miroslav Toman (nestr.)