EET nebude platit pro sociální služby. Návrh ODS podpořili socialisté

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ani na počtvrté nedokončila Poslanecká sněmovna závěrečné čtení novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Schvalování se zadrhlo kvůli návrhu opoziční ODS vyjmout z normy sociální služby, který je ochotna podpořit koaliční ČSSD. Komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a sociální demokracie tolerují, se rozmýšlejí. 

„Já chci za ČSSD říci, že vnímám aktuální situaci ve financování sociálních služeb, proto sociální demokracie v těchto dvanácti hlasováních podpoří pozměňovací návrhy pana kolegy Stanjury,“ řekl předseda strany Hamáček. Zbyněk Stanjura je šéfem občanskodemokratických poslanců.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) upozornila na to, že sociální služby poskytuje především neziskový sektor, který EET nepodléhá. „Nevím, zda podnikatelský sektor přijímá v této oblasti platby v hotovosti,“ podotkla.

Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika přijdou jeho straně pozměňovací návrhy o oborech týkajících se sociálních službách logické, ale nechce hlasovat proti vládní předloze. Proto si vyžádal přestávku na jednání klubu. Tím se schvalování zadrhlo, protože poslanci mohou ve středu o normách ve třetím čtení hlasovat jen do 14 hodin. 

Do té doby sněmovna potvrdila, že výjimku z EET nedostanou například truhláři, sklenáři či malíři pokojů.

Pobavení v jednacím sálu způsobil zpravodaj Jan Volný (ANO), když oznámil hlasování o vynětí kosmické dopravy. I k tomuto návrhu se dolní komora postavila záporně, načež nezařazený poslanec Václav Klaus reagoval slovy, že se při hlasování spletl. „Na kosmickou dopravu by EET mělo být, ale nezpochybňuji hlasování,“ uvedl. „Jistě, tam je příjem větší než 600 tisíc korun v hotovosti,“ poznamenal předsedající Vojtěch Filip (KSČM).

Pirát Mikuláš Ferjenčík neprosadil hned po zahájení jednacího dne vyřazení novely z programu nynější schůze. K návrhu, jak uvedl, ho vedl i postup některých složek daňové zprávy při kontrolních nákupech. Kupující kontroloři podle Ferjenčíka výslovně nechtějí po prodavači účtenku a následně uloží postih za to, že ji nevydal.

Předloha především rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, například na řemeslníky, zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Jde o reakci na verdikt ústavního soudu, který další vlny EET zrušil. Zatím platí hlavně pro obchod, restaurace a hotely. Části podnikatelů novela umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, které si vyzvednou na finančním úřadu.