Ekonomiku táhnou všechna odvětví. Za loňský rok rostla o 4,5 procenta

Výroba automobilů (ilustrační foto)

Výroba automobilů (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Meziroční růst české ekonomiky ve 4. čtvrtletí roku 2017 zrychlil na 5,1 procenta z pěti procent v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý rok HDP stoupl o 4,5 procenta. Mezičtvrtletní růst byl ve 4. čvrtletí 0,5 procenta.
 

 

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Také posilování ekonomiky za celý rok bylo výrazně vyšší než v roce 2016. Předloni totiž dosáhl celoroční růst HDP pouze 2,5 procenta.

Na posílení tuzemského hospodářství za celý rok i za poslední čtvrtletí se podle statistiků podílela všechna odvětví domácí i zahraniční poptávky. "Česká ekonomika zaznamenala dynamický růst, který byl navíc i vyvážený," sdělil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček. "Rostly mzdy i důchody, a domácnosti proto víc utrácely. Zvýšily se také investice. K hospodářskému růstu nejvíc přispěl průmysl, ale dařilo se i službám," doplnil.