Exšéf Škody Bernard je hejtmanem Plzeňského kraje, na Ústecku zůstává komunista

Josef Bernard

Josef Bernard Zdroj: E15 Anna Vackova

Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
Josef Bernard
13
Fotogalerie

Pátým hejtmanem Plzeňského kraje se dnes stal jednapadesátiletý Josef Bernard z ČSSD. Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM).

Bývalého generálního ředitele plzeňské firmy Škoda Transportation, lídra ČSSD v krajských volbách, na ustavujícím zasedání volilo ve veřejném hlasování 23 z 45 zastupitelů vzešlých z říjnových voleb. V čele kraje Bernard střídá čtyřiašedesátiletého stranického kolegu Václava Šlajse, který už nekandidoval.

Bernardovo zvolení umožnilo vytvoření koalice čtyř stran, které dohromady disponují těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici.

Na koalici bez vítěze voleb se už třetí den po volbách dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Hejtmanem Ústeckého kraje zůstává i pro další volební období Oldřich Bubeníček (KSČM). Ve veřejné volbě dostal 28 z 55 hlasů. Koalici uzavřeli v kraji komunisté s ČSSD a koalicí SPD-SPO. V zastupitelstvu mají nadpoloviční většinu právě 28 mandátů.

Svého kandidáta na hejtmana postavilo i vítězné hnutí ANO, které skončilo stejně jako ODS v opozici. O Petru Urbánkovi se ale nakonec nehlasovalo, protože byl zvolen Bubeníček. Opozice se snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla.

Hnutí ANO získalo v krajských volbách 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPD-SPO pět. Ústeckému kraji dosud vládla KSČM s ČSSD.

Josef Bernard (51) - hejtman Plzeňského kraje

Datum a místo narození: 30. května 1965, Planá u Mariánských Lázní

Vzdělání: absolvoval čtyřletý učební obor s maturitou v učilišti Škody Plzeň (1983), absolvoval manažerské studium na Open University (1995) a postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze

Současné funkce: letos byl zvolen zastupitelem Plzeňského kraje, dnes byl zvolen hejtmanem kraje, je spolumajitelem společnosti Škoda Transportation, od letošního ledna zasedá v dozorčí radě firmy

Kariéra: celou profesní dráhu strávil v plzeňské Škodě, začínal jako dělník, po vojně pracoval jako provozní a později revizní technik a mistr; v 90. letech byl personálním ředitelem závodu Škoda TS (těžké strojírenství); v roce 2002 se stal personálním ředitelem holdingu, kde byl později jejím výkonným ředitelem; mimo to zastával řadu funkcí v představenstvech a dozorčích radách společností v rámci celé skupiny; generální ředitelem Škoda Transportation se stal v listopadu 2010; v roce 2012 se stal jedním z akcionářů firmy, z jejíhož čela odešel loni v lednu

Působení v politice: v listopadu 1989 spoluzakládal ve Škodě Plzeň Občanské fórum, podílel se na organizaci generální stávky, brzy ale politiku opustil; až loni se stal členem ČSSD, letos byl jejím volebním lídrem v Plzeňském kraji

Rodina: ženatý, z předchozího manželství má syny Jana a Josefa

 

Ostatní:

- Jako volebního lídra ČSSD potvrdili Josefa Bernarda členové strany v korespondenčním hlasování letos v březnu, neměl protikandidáta. Bernard poté prohlásil, že v případě volebního úspěchu dá veškeré výnosy ze svých akcií Škody Transportation na charitu a svůj podíl ve Škodovce předá do správy advokátní kanceláře.

- Za Bernardova působení v čele Škody Transportation vykazovala firma pravidelně roční zisk v řádu několika miliard korun při tržbách pohybujících se kolem 15 miliard. Jako ředitel musel řešit i některé problémy, například s tramvajemi Škoda 14T a 15T pro pražský dopravní podnik nebo arbitráž s Českými drahami kvůli zpoždění dodávky 20 lokomotiv řady 380.

- Podílel se na vzniku centra Techmania Science Center, které se specializuje na popularizaci vědy a techniky. Ve společnosti působí jako člen správní rady.

- Loni Bernard vstoupil do pomyslné krajské Dvorany slávy. Stejnojmenné ocenění uděluje každoročně hejtman lidem, kteří se narodili, dlouhodobě žijí či působí v kraji a svojí prací překračují jeho hranice a zároveň slaví významné životní jubileum.

 

Oldřich Bubeníček (63) - hejtman Ústeckého kraje

Datum a místo narození: 5. ledna 1953, Ústí nad Orlicí

Vzdělání: gymnázium v Ústí nad Orlicí

Dosavadní funkce: hejtman Ústeckého kraje (od 2012), krajský zastupitel (od 2004), zastupitel města Bílina (od 1990)

Praxe: začínal jako dělník, pracoval ve sklárně, v 70. letech v době normalizace začal dělat kariéru jako placený funkcionář komunistické strany (do KSČ vstoupil během základní vojenské služby v 21 letech), byl pracovníkem okresního výboru KSČ v Teplicích, po roce 1989, kdy většina funkcionářů totalitní KSČ o své funkce přišla, se stal předsedou okresního výboru KSČM a v placené funkci v komunistické straně tak zůstal až do roku 1995, poté pracoval jako redaktor v komunistickém deníku Haló noviny, kde působil až do roku 2008, kdy se stal uvolněným předsedou výboru krajského zastupitelstva; před čtyřmi lety byl zvolen hejtmanem, stal se prvním a dosud jediným komunistickým hejtmanem; mezi roky 1993 a 2006 byl také radním v Bílině

Členství ve straně: KSČM (od roku 1974); je předsedou ústeckého krajského výboru KSČM

Rodina: ženatý; tři děti

Zájmy: zahrádkaření, cestování, sport

Ostatní:

- V letech 2000 a 2006 neúspěšně kandidoval na senátora ve volebním obvodu Teplice, pokaždé skončil ve druhém kole.

- Po krajských volbách v roce 2008 bylo zastupitelstvo Ústeckého kraje v médiích kritizováno za to, že vytvořilo nové uvolněné, a tedy plně placené funkce, mimo jiné i pro Bubeníčka. Podle tisku byl předseda výboru, kterému začal Bubeníček v roce 2008 předsedat údajně zhruba za 58.000 korun měsíčně, v předchozím období neuvolněný s odměnou asi 8000.

- Po gymnáziu původně uvažoval o studiu na pedagogické fakultě, kvůli tehdejšímu vztahu se ale přestěhoval na sever Čech a začal pracovat ve sklárnách.

- Loni vzbudil pozornost případ Bubeníčkovy nevlastní dcery, kterou po dlouhodobých konfliktech zabil její partner Pavel Kapic, který už předtím fyzicky napadl i Bubeníčka. Muže letos v červenci poslal za ublížení na zdraví s následkem smrti ústecký krajský soud na 12 let do vězení, Kapic se ale proti výši trestu odvolal. Dítě, které Kapic se zabitou ženou měl, soud svěřil do péče manželům Bubeníčkovým.