Firmy budou od 17. ledna testovat všechny pracovníky dvakrát týdně, plánuje vláda

Od 17. ledna se budou zřejmě muset testovat i očkovaní zaměstnanci.

Od 17. ledna se budou zřejmě muset testovat i očkovaní zaměstnanci. Zdroj: MEDICAL PROTECT

Vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Ideální by podle něj byla varianta testování vždy po třech dnech. Návrh má podle něj projednat ještě tripartita, teprve poté by ho schválili ministři. Válek to ve středu řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Opatření vláda podle Válka zavede až na základě finální dohody s tripartitou. „Již teď mohu říct, že od 17. ledna bude fungovat testování pomocí antigenních testů ve firmách pro všechny, včetně těch, co mají třetí dávku, a to v režimu s tří až pětidenním intervalem. Detaily domluvíme s tripartitou tak, aby to bylo co nejpohodlnější pro zaměstnance a zaměstnavatele a nejlépe to chránilo občany České republiky,“ řekl Válek.

Testování prostřednictvím samotestů by se v novém režimu podle návrhu ministerstva zdravotnictví, nevztahovalo na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami. Testovat by se nadále nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu. Povinnost by se netýkala těch, kteří v posledních 72 hodinách měli negativní PCR test, nebo se prokážou negativním antigenním testem provedeným zdravotníkem z posledních 24 hodin. Opatření by se podle Válka nevztahovalo na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Žádosti budou moci začít podávat 1. ledna, a to i za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Proplácení musí podle Válka schválit správní rada pojišťoven. Ředitelé pojišťoven ovšem podle Válka s návrhem souhlasili.

Aplikace třetí dávky očkování proti covidu – vše, co potřebujete vědět

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

Na každého zaměstnance by k proplácení mělo v lednu podle Válka připadnout osm testů a v únoru šest. Platbu by firmy podle Válka měly získat maximálně do měsíce a půl, kratší interval není možný, uvedl dále Válek. Ministerstvo zdravotnictví podle něj připravilo metodiku vykazování, měly by se sjednotit záznamy pro pojišťovny a hygieny, mělo by ubýt kolonek k vyplňování.

Předchozí vláda kvůli zrychlení šíření koronavirové nákazy obnovila povinné testování ve firmách v listopadu. První kolo testování museli zaměstnavatelé dokončit do 29. listopadu. Například v obchodech podle dřívějšího sdělení Svazu obchodu a cestovního ruchu testy odhalily méně nakažených než jaře, v řádu promile testovaných.