Firmy musejí na úlevy z odvodů zapomenout. Stát by přišel o desítky miliard ročně

Pracovníce v dílně konečné montáže CZ Colt

Pracovníce v dílně konečné montáže CZ Colt Zdroj: Michael Tomes, E15

Měl to být jeden ze vstřícných kroků vlády Spolu a Pirátů se STAN vůči zaměstnavatelům, k němuž se kabinet ve svém programu zavázal. Ale ulevit firmám na odvodech sociálního pojistného za zaměstnance alespoň o dva procentní body ze současných 24,8 procenta by stát vyšlo draho a v tomto volebním období si to zřejmě nebude moci dovolit kvůli rostoucímu zadlužování Česka. Například v zemích OECD jsou tyto odvody přibližně poloviční.

Letošní schodek státního rozpočtu schválený v úterý Poslaneckou sněmovnou nabobtnal z původně plánovaných 280 miliard korun na 375 miliard. Příští rok má deficit podle aktuálního návrhu dosáhnout 295 miliard.

„Potenciální dopad snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body by v roce 2023 vyšel státní rozpočet na zhruba 41 miliard korun. Jedná se ale pouze o hypotetickou úvahu, protože vláda takový krok na příští rok nepřipravuje,“ uvedl šéf tiskového oddělení ministerstva financí Tomáš Weiss.

Kabinet Petra Fialy svůj slib podnikům podmínil právě výrazným osekáním dluhu. Bylo tedy jasné, že nemůže být splněn hned, protože rozpočtové schodky kvůli pandemii covidu a politice bývalé vlády ANO a ČSSD raketově stouply.

V samotném programovém prohlášení stávající vládní koalice je napsáno, že k úlevě na odvodech za zaměstnance se může přistoupit za předpokladu konsolidovaných a dlouhodobě udržitelných veřejných financí. „Tento předpoklad přitom letos v únoru výrazně narušila ruská agrese na Ukrajině a související hospodářské dopady na českou ekonomiku,“ dodal Weiss.

Sedm věcí, které jste nevěděli o Poslanecké sněmovně:

Video placeholde
7 věcí, které jste nevěděli o Poslanecké sněmovně • Videohub

Skeptičtí ke splnění závazku jsou i někteří ministři. „S ohledem na finanční prostředky, které vláda musí vynakládat na pomoc domácnostem, firmám a veřejnému sektoru, možná nebude snížení sociálních odvodů pro zaměstnavatele do konce volebního období reálné,“ míní šéf rezortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podobný názor má i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Musíme zvládnout současný nápor na rozpočet i významnou pomoc malým a středním podnikům či domácnostem,“ řekl.

Zástupci zaměstnavatelů, kteří slevu ve výši minimálně dvou procentních bodů do programu vlády prosadili, doufají, že slib nezapadne. „České firmy jsou vystaveny jednomu z nejvyšších zatížení práce v Evropské unii i mezi vyspělými zeměmi ve světě, zejména kvůli vysokým odvodům,“ uvedl za Hospodářskou komoru její mluvčí Miroslav Diro. Poukázal na data Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která České republice doporučuje snížit povinné platby už patnáct let. Zatímco v zemích OECD zaměstnavatelé odvádějí pojistné v průměru kolem 13 procent z hrubé mzdy zaměstnanců, v tuzemsku je to téměř 25 procent.

Vláda už podnikům částečně vyhověla letos v červnu, když rozhodla o slevě ve výši pěti procentních bodů z odvodů sociálního pojistného za zaměstnance na částečných úvazcích. Opatření má za cíl dostat na trh práce zranitelné, avšak ekonomicky aktivní skupiny obyvatel, kterým okolnosti nedovolují pracovat osm hodin denně. Jsou to například rodiče po rodičovské dovolené, osoby pečující o svoje blízké, invalidní důchodci nebo lidé v předdůchodovém věku.