Fotbalová Slavia je už téměř celá čínská, Šimáně prodal zbylé akcie

Eden, Slavia

Eden, Slavia

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
Jiří Šimáně
Jiří Šimáně
7
Fotogalerie

Fotbalová Slavia Praha už je v téměř stoprocentním vlastnictví čínské společnosti CEFC, která dnes od čestného prezidenta klubu Jiřího Šimáněho a jeho společnosti Fly Sport Investments odkoupila zbylých 20 procent akcií. Aktuálně tak vlastní 99,964 procenta akcií. Zbylých 0,36 procenta mají drobní akcionáři z řad fanoušků. Současně byly vyplaceny všechny půjčky, které Fly Sport Investments fotbalové Slavii poskytla.

"CEFC China děkuje Jiřímu Šimáně za partnerství a spolupráci na záchraně nejstaršího českého fotbalového klubu. Jiří Šimáně i nadále zůstává čestným prezidentem SK Slavia Praha a CEFC China se těší na další budoucí spolupráci s ním," stojí v prohlášení CEFC.

Čínská finanční a energetická společnost vstoupila do Slavie loni v září, kdy spolu se Šimáněm klub z Edenu koupila od bývalého ministra Aleše Řebíčka. Původně vlastnila 60 procent akcií. Letos v dubnu Šimáně rezignoval na post šéfa klubu po neshodách ve vedení. Následně CEFC zvýšil podíl na 67 procent a v červnu na 80 procent. Zbylých 20 procent nadále vlastnil Šimáně s tím, že Číňané měli kupní opci, kterou využili.

"Ambicí CEFC China je klub dále rozvíjet a budovat z něj jeden z předních fotbalových klubů ve střední Evropě. Součástí této strategie je také úplné oddlužení klubu. Půjčky, které CEFC China dosud Slavii poskytla, budou nyní kapitalizovány, a to cestou navýšení základního jmění společnosti," uvedla čínská společnost v prohlášení.