Hasiči zasahují po výbuchu v Preolu v Lovosicích, čtyři lidé jsou zraněni

Transport popáleného muže do nemocnice po výbuchu chemičky v Lovosicích.

Transport popáleného muže do nemocnice po výbuchu chemičky v Lovosicích. Zdroj: Blesk.cz - Václav Burian

V Lovosicích vybouchla část chemičky.
V Lovosicích vybouchla část chemičky.
V Lovosicích vybouchla část chemičky.
V Lovosicích vybouchla část chemičky.
V Lovosicích vybouchla část chemičky.
25
Fotogalerie

Hasiči zasahují od noci po výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích na Litoměřicku. Vyhlásili třetí stupeň poplachu, na místě zasahuje 12 jednotek. Zdravotnická záchranná služba převzala k ošetření čtyři zraněné a popálené zaměstnance, uvedli hasiči na twitteru.

Příčinou výbuchu v Preolu byla zřejmě závada na separátoru řepky. Explodoval vysoce hořlavý hexan.  "Tři lidé byli zraněni, jeden utrpěl velmi vážná zranění a byl vrtulníkem transportován do pražského popáleninového centra," řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Další dva muži byli se středně těžkým poraněním převezeni do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřic. Čtvrtý muž nebyl podle Voleníka zraněn, ale do nemocnice ho převezli s kardiovaskulárními potížemi.

První byli podle mluvčího na místě hasiči Lovochemie. "Dostali informaci, že v dané budově došlo k drobnému zahoření, oni to šli prozkoumat. Došlo k zahoření na kabelovém vedení, na elektroinstalaci. To zlikvidovali a při návratu došlo k neočekávanému výbuchu hexanu. To nikdo neočekával, protože linka byla odstavená, byla na ní plánovaná údržba. Bude předmětem šetření, jak k tomu všemu mohlo dojít," dodal mluvčí hasičů.

Preol patří do skupiny Agrofert. Její mluvčí Karel Hanzelka k výbuchu řekl: "Ta událost se stala v době, kdy nabíhala odstávka a naši lidé říkají, že dodrželi veškeré předpisy a nařízené postupy, takže je pro nás otázkou a záhadou, co je příčinou. V tuto chvíli to nevíme, bude se to vědět v nejbližších dnech." Na místo už podle něj míří kriminalisté. Brzy je podle Hanzelky zatím i na odhad škod. "Nedošlo k žádnému ohrožení životního prostředí ani zdraví obyvatelstva, dovnitř nás ale zatím nepustili," dodal. Preol je zpracovatelem řepkového oleje a největším výrobcem biopaliv v Česku.

Podle hasičů došlo k explozi v hale o rozměrech 35 krát 20 krát 25 metrů. Hasiči ji ochlazovali i s využitím výškové techniky bez obsluhy. Na žádost výrobního ředitele Preolu následně ukončili ochlazování haly z důvodu ohrožení statiky objektu, zajišťují další objekty v areálu. Zatím je tak hala ochlazována stabilním hasicím zařízením. Na místo povolali vrtulník s termokamerou. 

Kvůli zásahu musela policie v noci uzavřít silnici I/15, ta už je ale opět průjezdná. Zavřená ale zatím zůstává železniční trať Lovosice - Česká Lípa, v úseku Žalhostice - Lovosice nahradily podle informací z Českých drah vlaky autobusy.

Podívejte se na záběry z místa neštěstí

Video placeholde
V Lovosicích vybouchla část chemičky: Několik lidí utrpělo zranění • Aktu.cz