Holešovská výzva ztrácí na přitažlivosti

Protivládní demonstrace

Protivládní demonstrace Zdroj: ctk

Nikoli tisíce, ale pár stovek lidí vyslyšelo organizátory Holešovské výzvy. Ti svolali na včerejšek do Prahy shromáždění, jehož mohutný hlas měl přispět ke svržení Nečasovy vlády. Pramalý úspěch akce dokazuje jediné: Přestože vloni Holešovská výzva vyburcovala veřejné mínění, její význam zvolna, ale jistě upadá.

To ovšem neznamená, že by ji měli pustit ze zřetele politici. Program této a s ní spřízněných institucí jednoznačně směřuje proti zastupitelské demokracii. A bráno podle devátého článku ústavy – „změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná“ – jsou cíle Holešovské výzvy neústavní.

Výzva neusiluje jen o odstranění koaličního kabinetu. „Po ustavení dočasné občanské vlády počítáme s výměnou zkorumpovaných politiků, soudců, vedení policie, justice, státních úřadů i manažerů státních podniků“, stálo na pozvánce k demonstraci. Na webu této iniciativy pak je objasněn konečný cíl. Má to být změna ústavy směrem k přímé demokracii, tedy nejen k přímé volbě všech politiků – poslanců, senátorů, hejtmanů a starostů, ale také k jejich odvolatelnosti v referendu. V podstatě likvidace politických stran.

Lídr výzvy aktivista Slávek Popelka však v úvahách zachází ještě dál. Neváhal by znevěrohodnit ani volbu prezidenta.

Miloše Zemana na demonstraci neúspěšně zval. „Pokud pan prezident nepřijde a nebude s námi komunikovat, tak zpochybníme platnost jeho volby,“ prohlásil před víkendem Popelka. Hlava státu nedorazila, Zeman je ostatně zatím jedním z mála politiků a političek, který svůj postoj k výzvě, respektive přímé vládě občanů už před časem jednoznačně veřejně zformuloval. „Něco takového je zcela nepřijatelné. Znamenalo by to jednoznačné ohrožení demokracie v naší zemi. Připomínám, že činnost politických stran zakázal v Německu nacistický vůdce Adolf Hitler a v Itálii fašista Benito Mussolini,“ řekl.

Popelka vyzval přítomné, aby dnes přišli k sídlu vlády. Pokud kabinet nebude na demonstraci reagovat a nebude chtít vyjednávat o svém odchodu, je Holešovská výzva připravena v tomto týdnu blokovat přístup ministrů do budovy úřadu vlády.

Co to vlastně je

Holešovská výzva je dokument uveřejněný na přelomu zimy a jara 2012 z iniciativy řady občanských sdružení. Okolo něj postupně vykrystalizovala řada skupin, jež na jeho podporu společně i jednotlivě demonstrovaly proti politické situaci v zemi v několika větších městech. Postupně ale začaly působit také odstředivé síly jako třeba původně spolupracující iniciativa Skutečná demokracie nebo jiná část nespokojených, kteří spolu s DSSS založili občanské sdružení, jež nazvali Holešovská výzva.