Hotel Jalta na Václavském náměstí slaví 65 let od otevření

Hotel Jalta

Hotel Jalta Zdroj: Booking.com

Hotel Jalta
Hotel Jalta
Hotel Jalta
Hotel Jalta
Hotel Jalta
7
Fotogalerie

Hotel Jalta na Václavském náměstí v Praze je symbolickým příkladem obnovy po druhé světové válce. Jeho 65letá historie je plná unikátních momentů. Dnes nabízí pětihvězdičkové ubytování a je vyhledávaným cílem zahraničních návštěvníků.

Pražský hotel Jalta zahájil provoz 1. června 1958. Na Václavském náměstí zaplnil proluku po bombardování za druhé světové války. Původně plánovaný hotel třetí kategorie se díky architektovi Antonínu Tenzerovi proměnil ve významnou stavbu socialistického realismu. Výstavba hotelu, na které měl zásluhu prezident Antonín Zápotocký, si vyžádala rozpočet ve výši 40 milionů korun československých. Na jeho výzdobě se podílela řada významných výtvarníků jako například sochař Jan Jiříkovský, který navrhl sochy na sloupech průčelí, či Václav Markup, který vytvořil unikátní kruhové dřevěné schodiště.

V případě válečného konfliktu měl hotel Jalta sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Již při svém otevření disponoval apartmány s televizorem a všechny pokoje byly vybaveny telefonem a rozhlasovým přijímačem. Hosté měli také k dispozici osobní automobily Škoda 1201. Druhý suterén budovy sloužil jako protiatomový kryt, jehož součástí byla i nemocnice s operačním sálem. V současnosti je tato část přeměněna na muzeum. Podzemí skrývá také speciální vodní nádrž, jež byla určena k zásobování chráněných osob a personálu nemocnice. V průběhu sedmdesátých let sídlila v budově ambasáda Západního Německa, později zde byl noční klub a diskotéka.

Hotel Jalta se po kuponové privatizaci dostal do vlastnictví Nomura Bank a cestovní kanceláře Miki Travel. V roce 2003 jej spolu s vedlejší budovou získala společnost Flow East. Hotel byl několikrát rekonstruován a nyní nabízí pětihvězdičkové ubytování v 94 pokojích. V přízemí se nachází luxusní restaurace a v prvním patře je konferenční centrum s prostornou terasou. Podle serveru booking.com se cena jedné noci pro dospělého hosta pohybuje kolem 2500 korun.