Hubáčková rezignovala na post ministryně životního prostředí. Lidovci nominovali Hladíka

Anna Hubáčková ze zdravotních důvodů rezignovala.

Anna Hubáčková ze zdravotních důvodů rezignovala. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Jako jejího nástupce nominovalo širší vedení strany místopředsedu Petra Hladíka, o jehož kandidatuře se mluvilo už loni. O změně informoval po jednání lidovců předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka. O nominaci už hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS). V úterý chce Jurečka telefonicky informovat prezidenta Miloše Zemana, přeje si, aby se s nominantem setkal. Myslí si, že by bylo možné výměnu zvládnout v příštím týdnu.

Fiala na twitteru uvedl, že mu je odchodu Hubáčkové velice líto. "Její rozhodnutí ale plně chápu a přeji jí brzké uzdravení," napsal. Připomněl, že Hladík se věnuje životnímu prostředí dlouhodobě, jeho práci zná i z jeho působení v Brně. Hladíkovu nominaci ze strany KDU-ČSL respektuje a podle toho bude dál postupovat.

Hubáčková na tiskové konferenci řekla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence, což mimo jiné omezí její schopnost cestovat. Považuje to za vážnou překážku zejména v době českého předsednictví EU. Poděkovala, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. Prezident zmínil Hubáčkovou nedávno mezi šesti ministry, které by na Fialově místě vyměnil.

Hladík je předsedou komise pro životní prostředí KDU-ČSL, spolu s Hubáčkovou připravoval ekologickou část programu koalice Spolu a za agendu životního prostředí zodpovídal v Brně. Stát se ministrem životního prostředí měl možnost před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka a kde má rodinu. Dnes uvedl, že ho nyní o nasazení požádala Hubáčková. "Téma životního prostředí je jedním z pilířů křesťansko-demokratické politiky na celém světě a já osobně se několik posledních let životnímu prostředí věnuji opravdu intenzivně," řekl.

Ve funkci ministra vnímá Hladík tři výzvy. Je podle něj třeba přiblížit obnovitelné zdroje a možnosti úspor co nejvíce lidem, motivovat obce k energetické soběstačnosti, spolupracovat s občany a firmami. A ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu připravit pravidla komunitní energetiky. Na twitteru mimo jiné uvedl, že si uvědomuje naléhavost celé situace. "Teď, když celá Evropa prochází transformací energetiky a Česká republika předsedá Radě Evropské unie, je důležité, aby odchod paní ministryně neohrozil fungování ministerstva. S velkou pokorou a respektem proto tuto žádost přijímám," uvedl.