Inflace je mírná přes vyšší DPH, více zdražují jen potraviny

nákup, supermarket

nákup, supermarket Zdroj: profimedia.cz

Spotřebitelské ceny v březnu vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta. Zdražovaly hlavně potraviny, nealkoholické nápoje a pohonné hmoty. Meziroční inflace byla stejně jako v únoru 1,7 procenta. „Inflace není a nebude problémem české ekonomiky. Spotřebitelské ceny rostou pomaleji, než cíluje ČNB, a to i navzdory letošnímu navýšení obou sazeb DPH,“ uvedl k tomu analytik ČSOB Petr Dufek.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně zvýšení cen potravin, kde zdražila zejména zelenina o 6,6 procenta a z toho brambory dokonce o 11,8 procenta. Zvedly se ale i ceny chleba, mléka, jogurtů a nealkoholických nápojů. Celkově ceny potravin stouply o 4 procenta, poměrně rychle rostou už téměř tři roky za sebou. Ceny pohonných hmot po výrazném únorovém zvýšení stouply v březnu o 0,7 procenta.

Naopak dolů šly v březnu ceny dovolených s komplexními službami. Spotřebitelé mohli levněji koupit i alkohol, nižší částky zaplatili i za telefonické služby, vybavení domácnosti nebo elektroniku.

inflaceinflace | CSU

Inflace je velmi utlumená podobně jako celá ekonomika, poznamenal Dufek. Slabá spotřebitelská poptávka, která se ještě nezotavila po loňském rekordním propadu, nedává podle něj obchodníkům prostor proto, aby výrazněji zvýšili ceny zboží a služeb.

Mírný meziměsíční nárůst spotřebitelských cen je plně v souladu s tržním očekáváním, uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „Za celý rok 2013 čekáme průměrnou míru inflace 1,9 procenta,“ dodal.