Inflace opět zrychlila. Spotřebitelské ceny v červnu stouply o 2,6 procenta

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

benzin
2
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny byly v červnu o 2,6 procenta vyšší než před rokem. Inflace tak potřetí v řadě zrychlila, v květnu tempo růstu činilo 2,2 procenta. Naposledy ceny rostly takovým tempem jako letos v červnu loni v listopadu. V červnu zdražily především pohonné hmoty a elektřina, ale také nájmy. Naopak levnější bylo telefonování, oděvy a teplo. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici zrychlení inflace očekávali na 2,5 procenta.

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy se inflace "utrhla ze řetězu". Nelze podle něj vyloučit, že Česká národní banka brzy opět zasáhne a zvýší základní úrokovou sazbu. "Nečekaně silným proinflačním činitelem je ovšem také oslabování koruny vůči klíčovým světovým měnám, zejména dolaru a euru, které započalo v polovině dubna a zatím jej nezvrátilo ani poměrně nečekané červnové zvýšení základní úrokové sazby ČNB," zmínil Kovanda. Slabší koruna přispívá k růstu korunové ceny pohonných hmot.

Pohonné hmoty proti loňsku zdražily o 10,5 procenta, elektřina o 5,1 procenta. Nájemné z bytu bylo o 3,1 procenta dražší než loni v červnu. Z potravin podražila především vejce o 18,1 procenta a máslo o 10,9 procenta. Dražší bylo i ovoce a zelenina.

Zlevnění bylo proti loňsku patrné u telefonních služeb, jejichž ceny klesly o 1,7 procenta. Oděvy byly levnější o 1,7 procenta. Co se týče bydlení, méně peněz lidé platili za plyn (0,8 procenta) a teplo a teplou vodu (0,2 procenta).

Proti květnu se ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,4 procenta. Opět se na tom podepsaly hlavně ceny pohonných hmot, které rostly třetí měsíc. V červnu stouply o 3,3 procenta. Nafta byla s průměrnou cenou 32,36 koruny za litr nejvyšší od července 2015. Benzin motoristé tankovali v průměru za 33,12 korun za litr což bylo nejdráže od prosince 2014, upozornili statistici. Ceny dovolených s komplexními službami vyšly proti květnu o 3,7 procenta dráž.

Mezi potravinami zdražily za měsíc sýry a tvaroh o 1,7 procenta a vejce o pět procent. Ceny brambor vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané stouply o 28,3 procenta. Naopak levnější bylo v červnu ve srovnání s květnem pivo, které zlevnilo o 1,9 procenta, a lihoviny.

Podle údajů serveru Patria koruna na data o inflaci reagovala oslabením vůči euru na 25,92 koruny za euro. V úterý zavírala obchodní den na 25,86 koruny za euro.