Inteligentní řešení od ČD - Telematiky se drží na špici

Zdroj: ČD - Telematika

Správně zvolená řešení v rámci konceptu Smart City skutečně pomáhají zlepšovat kvalitu života ve vybraných oblastech, například v dopravě. O chytrých řešeních fungujících v reálném životě, jsme hovořili s Peterem Hudákem, ředitelem úseku Obchod a Marketing ČD - Telematiky, která je předním dodavatelem inteligentních řešení. 

Kde všude už vaše chytrá řešení fungují a kdo je typickým zákazníkem?

Nejvíce našich řešení naleznete zatím v dopravě. V tomto segmentu máme dnes za sebou řadu fungujících instalací v oblasti parkování, dohledu tunelů nebo měření rychlosti či hmotnosti vozidel v provozu. Ale naše nabídka chytrých řešení zahrnuje kromě dopravy také oblast bezpečnosti, informací, životního prostředí a budov. Spektrum zákazníků je široké a rychle se rozvíjí. Například v oblasti parkování může být zákazníkem kdokoliv, kdo vlastní či provozuje parkovací plochu nebo místa.

S problematickým parkováním má zkušenost většina z nás. Snahy o zlepšení mají často různé výsledky…

Inteligentní řešení mají obecně za cíl zlepšit oblast, pro kterou jsou navržená. Dobrým příkladem je třeba naše spolupráce s firmou Metropolnet, která v Ústí nad Labem modernizuje pro město vybrané parkovací kapacity. Díky našim technologiím budou řidiči získávat na proměnném dopravním značení informace o obsazenosti jednotlivých zmodernizovaných lokalit a budou k volným kapacitám i naváděni.

Problém ale může vzniknout i v okolí firemních parkovišť, zejména v menších obcích. Pomůže i zde nějaké chytré řešení?

Odpovědných firem, které investují do chytrých parkovišť, stále přibývá. A to je samozřejmě příležitost pro naše řešení. V ideálním případě řidič předem vidí, zda je v areálu volno a nevjíždí do obsazeného prostoru, což by mohlo způsobit dopravní komplikace. Chytrá řešení nacházejí uplatnění tam, kde je vysoká frekvence nákladních vozů, které v cíli potřebují po nějakou dobu stát. Fungujícím příkladem je výrobní centrum CS Beton ve Velkých Žernosekách. Jde však i o sklady a logistické areály blízko velkých měst.

Obrovské problémy s parkováním má i mnoho nemocnic.  

Když jedete vlastním autem, nejen že musíte najít místo na zaparkování, ale také dávat pozor na větší množství lidí se sníženou pohyblivostí, nesmíte blokovat sanitky a k tomu se ještě přidá spleť jednosměrek. Taková situace volá po radikálním a hlavně funkčním řešení. A my umíme navrhnout a dodat systém, který ulehčí řidičům a ještě přinese nemocnici peníze za parkovné. Z řešení profitují i zaměstnanci. Zdravotní sestra, která začíná směnu ráno o půl šesté, často ani nemá jinou možnost, než jet autem. A určitě nechce začínat den hledáním volného místa.

Možná, že si mnohý potenciální zákazník na chytré řešení netroufne z obavy z výše investice. V jakých řádech se mohou pohybovat?  

Vždy záleží na požadavcích a očekáváních zákazníka. Ale vůbec se nemusí jednat o velkou investici. U plně funkčních základních systémů hovoříme o řádu stovek tisíc. Cena se stanovuje vždy na základě místního šetření a stanovení je celkem jednoduché.

Více informací naleznete na https://www.cdt.cz/iot/