Ivan Bednárik skončí v čele Českých drah. Odejít mají i další dva členové

Šéf Českých drah Ivan Bednárik.

Šéf Českých drah Ivan Bednárik. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Poprvé v pozměněném složení se v úterý ráno mimořádně sejde dozorčí rada Českých drah. Jednat by měla o svém novém předsedovi, kterým se má stát ekonom Miroslav Zámečník. Zabývat by se měla i změnami v představenstvu. Podle serveru Zdopravy.cz v čele ČD v úterý skončí Ivan Bednárik a na své posty rezignují i místopředseda představenstva Václav Nebeský a člen představenstva zodpovědný za majetek a finance Petr Pavelec.

Ministerstvo dopravy k úternímu jednání svolalo briefing, který by se měl věnovat právě změnám v orgánech Českých drah. Změny tam bude vysvětlovat ministr dopravy Martin Kupka (ODS), za dozorčí radu ČD se zúčastní její pravděpodobný příští šéf Zámečník.

Deník E15 v pátek uvedl, že Bednárika by mohl nahradit ředitel české pobočky banky Citi Michal Nebeský, který v ČD dříve působil jako ekonomický náměstek tehdejšího ředitele Petra Žaludy. Nebeského jako možného kandidáta zmiňují i Lidovky.cz. Objevuje se také jméno Michala Krause, který je nyní v podniku členem představenstva a náměstkem pro servis. Bednárik je předsedou představenstva a generálním ředitelem ČD od prosince 2020, kdy v čele společnosti nahradil Václava Nebeského. Předtím Bednárik vedl ČD Cargo.

Server Zdopravy uvádí, že v představenstvu ČD zůstanou Michal Kraus a Jiří Ješeta. Dočasně by pak měl být nominován někdo z manažerů Českých drah na třetí post, aby bylo předsednictvo usnášeníschopné.

První změny v dozorčí radě státního dopravce se uskutečnily v minulém týdnu. Novými členy se stali vrchní poradce České bankovní asociace Zámečník, dále ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr a manažer Jiří Minka, který byl ve vedení v PKP Cargo International. Ministr Kupka k jejich volbě řekl, že jde o zkušené ekonomy, kteří by měli podniku pomoci v době, kdy má několikamiliardové výpadky tržeb. Řídicí výbor ČD naopak z rady odvolal Vojtěcha Kocourka a Jana Vrátníka. Už v prosinci na vlastní žádost skončil tehdejší předseda rady Pavel Kysilka. V úterý by rada měla volit svého nového předsedu, favoritem je Zámečník.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku pak skončila ve ztrátě 217 milionů korun.