„Jestřáb“ Pavel bude příští rok jednou z nejvlivnějších osobností Evropy, píše Politico

Prezident ČR Petr Pavel

Prezident ČR Petr Pavel Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej v úterý označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Kromě Pavla jsou na seznamu například francouzský prezident Emmanuel Macron, ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

Politico v Pavlově krátkém profilu zdůrazňuje, že využívá své zkušenosti z působení ve funkci šéfa vojenského výboru NATO a usiluje o efektivnější podporu pro Kyjev. Nechce také v žádném případě, aby Čína získala roli prostředníka mezi Ruskem a Ukrajinou, případný mír musí podle něj vycházet z ukrajinských požadavků.

V příštím roce podle webu může Pavel potvrdit svůj vstřícný přístup k Tchaj-wanu, s jehož prezidentkou Cchaj Jing-wen si jako první evropský státník volal hned po svém zvolení a veřejně mluvil i o možné osobní schůzce. To vyvolalo kritiku od Pekingu, který považuje kontakty s tchajwanskými politiky za vměšování do svých záležitostí.

„Může být rok 2024 rokem, v němž Pavel splní svůj slib sejít se s Cchaj a pošlape tak nejčervenější z linií Pekingu?“ ptá se Politico.

Český prezident je v současné době na návštěvě Itálie. Během své úterní přednášky na škole NATO Defense College v Římě mimo jiné uvedl, že „Čína pokračuje ve svém globálním prosazování se a nebere příliš ohled na mezinárodní řád založený na pravidlech.“ Momentálně sice Čína podle Pavla nemusí představovat přímou vojenskou hrozbu pro Evropu, nicméně využívá řadu nástrojů k zastrašování, když z toho pro sebe vidí výhody.

Pavel také v Itálii označil putinovské Rusko za „nejvýznamnější a bezprostřední hrozbu pro evropskou bezpečnost a pro spojence v Severoatlantické alianci.“ S italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou se shodl na tom, že je potřeba pokračovat ve vojenské a finanční pomoci napadené Ukrajině. 

VIDEO: Rozhovor e15 s prezidentem Pavlem před jeho zvolením do funkce

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub