Pavel podepsal konsolidační balíček. Veto by podle něj napáchalo větší škody

Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel Zdroj: Reuters

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit hospodaření státního rozpočtu. V rámci balíčku se mění celkem 65 zákonů, většina jeho ustanovení má vstoupit v účinnost k 1. lednu příštího roku. Vláda v něm hlavně odstraňuje daňové výjimky. Opozicní hnutí ANO hrozí, že se kvůli balíčku obrátí na Ústavní soud.

Opozice na prezidenta tlačila, aby konsolidační balíček vetoval. To nakonec Pavel odmítl. „Jeho neschválení by znamenalo neudělat na cestě snižování schodku našeho rozpočtu vůbec nic, a to by napáchalo mnohem větší škody,“ vysvětlil Pavel ve videu na sociální síti X.

Prezident zároveň uvedl, že bude věnovat zvýšenou pozornost podobě státního rozpočtu na příští rok, aby v něm byla obsažena prorůstová opatření a aby nezapomněl na ty, kterých se úsporná opatření dotknou nejvíce.

Vleklé schvalování

Vláda chce prostřednictvím konsolidačního balíčku především snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) již dříve označil tempo růstu zadlužování státu za hrozivé. 

Video placeholde
Prezident Petr Pavel vysvětluje, proč se rozhodl podepsat konsolidační balíček • X/Petr Pavel

Balíček například zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, a to 12 a 21 procent. Nyní platí tři sazby DPH ve výši 21, 15 a deset procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně z příjmů firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8 násobek. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent.

Vláda svůj záměr konsolidace rozpočtu představila už v květnu, schvalovací proces v Poslanecké sněmovně se ale vlekl kvůli opozičním obstrukcím, debatu například provázely mnohahodinové rozsáhlé projevy opozičních řečníků. Koalice v reakci na to prosadila ukončení rozpravy a pevné hlasování v danou dobu. Pro ANO je to jeden z důvodů, proč se chce obrátit na Ústavní soud.

NERV balíček vítá

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítá, že by v důsledku přijetí balíčku hrozila katastrofa. Podle premiéra Fialy se podařilo koalici prosadit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období. Zastává názor, že balíček je ve prospěch občanů a firem a umožní také zrychlit klíčové strategické investice. Stanjura už dříve uvedl, že kabinet už další balíček nepřipraví. V dalších letech chce prověřit ministerské agendy, soustředit se na digitalizaci a úspory hledat i v provozních a personálních výdajích a v národních dotacích.

Balíček a úpravy penzijního systému už dříve uvítala Národní rozpočtová rada. Oslovení daňoví odborníci již dříve uvedli, že některá opatření přinesou firmám i státu novou administrativu, která bude znamenat i zvýšení nákladů. Kritizovali zejména nová pravidla pro dohody o provedení práce, ale i rozsáhlé rušení daňových výjimek. Úpravy daní podle odborníků dopadnou víc na zaměstnance než na živnostníky.

Konsolidační balíček: Obsah po změnách >>>