Kalousek: Jestli Parkanovou vydáte, můžeme imunitu rovnou zrušit

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Výkon téměř divadelních parametrů podal dnes před hlasováním Poslanecké sněmovny o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové ministr financí Miroslav Kalousek. Ve velmi emotivním projevu na její obranu prohlásil, že pokud poslanci Parkanovou kvůli předraženým letounům CASA k trestnímu stíhání vydají, je připraven předložit novelu, která úplně zruší imunitu zákonodárců.

„Byť de jure bude zítra existovat v Ústavě ČR poslanecká imunita, tak de facto tímto hlasováním existovat přestane. Alespoň v tomto volebním období,“ hřímal zpoza řečnického pultu Kalousek. „V následujících dnech předložím novelu zákona o úplném zrušení imunity. Já jsem připraven ten zákon předložit a požádat vás o jeho podporu,“ dodal.

Policejní žádost o vydání Parkanové podle něj obsahuje nehorázné nepravdy a je nesmyslná. „Já si za třináct let své poslanecké praxe nepamatuji žádosti o vydání, které by byly více nesmyslné, více hloupé, kde by bylo více nepravd,“ řekl sněmovně. „Větší hloupost už nám na stole nepřistane do konce tohoto volebního období. Jestli máme vydat paní místopředsedkyni Parkanovou, pak musíme vydat všechny,“ prohlásil Kalousek.

Proč to ten Kalousek dělá?

Za nevinu a čest Parkanové by prý Kalousek dal obě ruce do ohně. Zdůraznil, že ačkoliv ví, že sněmovna Parkanovou vydá, on sám bude hlasovat proti. „Proč to ten Kalousek dělá? Proč tu Parkanovou tak strašně brání, čeho se bojí? Proč jako jiní nemlčí? No, on to dělá proto, protože dělá svoji práci. Já jsem zvolen do Poslanecké sněmovny a pokládám za svoji povinnost se ozvat, kdykoliv se někomu děje křivda a bezpráví. Je to moje povinnost a je moje povinnost křičet tím hlasitěji, čím ta křivda je větší a to bezpráví absurdnější,“ hájil se emotivně ministr.

Za svůj projev Kalousek sklidil od svých stranických kolegů ve sněmovně potlesk. Opozice ho však spíš zkritizovala. „Výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která ví, že se blíží posvícení,“ komentoval ministrovu řeč poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.

Pro vydání Parkanové se vyslovili například šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Připomněl problémy s provozem letounů CASA a hovořil i o zakázkách obecně. „Peníze tečou, mizí, a je těžké kontrolovat kam,“ řekl.

Jana Havligerová: Konec imunity v Česku

Pokud má Parkanová pochyby o policejním postupu, podle Klasnové by tím spíš se měla věc dostat před soud. „Není na politicích, aby hodnotili důkazy policie,“ uvedla. Klasnová zkritizovala i Kalouskovy dřívější výpady vůči policii a zaspekulovala o tom, že by mohl mít na ministerstvu obrany nějaký osobní zájem. „Nevěřím v policejní šikanu vysoce postavené členky vládní koalice,“ dodala.