Parkanová: Policejní žádost o mé vydání obsahuje několik lží

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: ctk

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) dnes poslancům řekla, že policejní žádost o její vydání k trestnímu stíhání kvůli nákupu letadel CASA pro armádu obsahuje hned několik lží a jde o účelový výklad zákona. Ve svém vystoupení na plénu používala ohledně žádosti slova, jako je absurdní, svévolné nebo kuriózní.

„Odmítám jakékoli nařčení z trestného činu,“ uvedla Parkanová. V policejní žádosti podle ní není jakýkoli hodnověrný důkaz, že by letouny byly předraženy a že by státu vznikla škoda.

Policie chce bývalou ministryni obrany Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda 658 milionů korun. „Cenu jsme posuzovali velmi důkladně a policie to ani nerozporuje,“ zdůraznila Parkanová. Povinnost zpracovat externí posudek ve skutečnosti žádný zákon neobsahuje, tvrdí.

Parkanová naopak zpochybnila posudek firmy American Appraisal, který si nechala zpracovat policie. Nemohl být podle ní proveden na základě skutečné konfigurace letounů CASA, protože je tajná a společnost prý nemá ani bezpečnostní prověrku.

Nynější místopředsedkyně sněmovny popřela tvrzení policie, že vládě předložila materiál, že cenu ověří ministerstvo financí, ač údajně věděla, že to musí udělat ministerstvo obrany. Parkanová řekla, že ministerstvo financí žádala jen o stanovisko - úřad prý sdělil, že cenový posudek nelze provést, protože jde o vojenský materiál.

Policie podle Parkanové operuje i pozdější servisní smlouvou, kdy už v čele obrany nestála. „Policie zamlčela nebo zkreslila významné skutečnosti,“ řekla. Zcela svévolně podle Parkanové policie využívá tvrzení, že vojenská část tvoří jen malou část materiálu jako celku. Že jsou letouny vojenským materiálem, podle ní potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší kontrolní úřad i Evropská komise.

Parkanová před poslanci odmítla, že by věděla o pochybnostech, které měl k pořizování letadel tehdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Pokud nejednal v souladu se svým názorem, pak je mi líto, ale nejsem to já, kdo není člověk na svém místě,“ poznamenala. Na kolegiu ministryně, které pořízení strojů schvalovalo, prý za Pickovy přítomnosti oznámila, že v případě pochybností kohokoliv, návrh do vlády neponese. „Všichni přítomní nákup podpořili,“ prohlásila.

Jana Havligerová: Konec imunity v Česku

Jeden letoun CASA získalo Česko výměnou za nepotřebné bitevníky L-159. „Připadá mi kuriózní, že je mi vytýkáno plnění priorit vlády, a to plnění vědomé,“ podotkla.

Podle Parkanové je nesmysl, že v případě jejího nevydání nebude moci být kauza vyšetřena. „To je naprosto skandální přikývnutí teorii, že mám být obviněna z nesmyslných trestných činů jen proto, aby policie přes mé stíhání se dostala k rozkrytí jiné trestné činnosti jinými pachateli,“ uvedla.

Exministryně řekla, že neví, co za jejím stíháním stojí. „Mám dojem, že stíhání samotné. Stíhání v politice totiž znamená hektolitry špíny, které na vás opakovaně vylijí, přičemž očištění je malá kostička mýdla, kterou média jednou otisknou na straně šest,“ poznamenala.

Na závěr poslancům Parkanová řekla, že je nebude žádat, aby ji nevydali, ale nechá na každém z nich, jak tuto kauzu vyhodnotí.