Když nová vláda zruší daňové výjimky, sestaví vyrovnaný rozpočet, míní Hrad

Uvádění ministrů do funkcí: Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) po Aleně Schillerové (za ANO) (17.12.2021)

Uvádění ministrů do funkcí: Petr Fiala (ODS) uvádí do úřadu ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) po Aleně Schillerové (za ANO) (17.12.2021) Zdroj: Vláda ČR

Nová vláda Petra Fialy (ODS) by měla dostat 100 dní hájení, je přesvědčen prezident Miloš Zeman. Připomněl, že kabinet musí řešit několik naléhavých úkolů, jako je především epidemie covidu-19, energetika a státní rozpočet na příští rok. Ušetřit stamiliardy korun na daňových výjimkách, jak Zeman opakovaně navrhuje, však nedokázala ani jeho oblíbenkyně, exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Prezident ve svém vánočním poselství doporučil vládě, aby úplně všechny daňové výjimky odstranila. Podobně jako v minulosti odhadl, že by to státu vygenerovalo 380 miliard korun. „Měli bychom vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali budoucí generace,“ řekl Zeman. Dodal, že proti zrušení každé z výjimek však stojí nějaká lobbistická skupina.

Škrtnutí všech úlev přitom odmítala také exministryně financí Alena Schillerová (ANO), protože by to mělo negativní dopady na sociální systém. Jde například o slevy na děti.

Za tři roky ve funkci Schillerová prosadila zrušení výjimek za 12,4 miliardy korun. Šlo mimo jiné o daňové osvobození technických rezerv pojišťoven nebo o prodloužení doby pro vlastnictví nemovitosti coby podmínky pro osvobození od daně z příjmů při jejím prodeji z pěti na deset let.

Na různé úlevy se hodlá zaměřit i vládní sestava Spolu a Pirátů se STAN. „Prověříme možnost zrušení nesystémových daňových výjimek," stojí v koaliční dohodě. Ta bude základem programového prohlášení Fialova kabinetu, které strany představí v polovině ledna.

Za nejvýznamnější domácí událost v posledním roce označil prezident sněmovní volby, které vedly k nástupu nové vlády. „Chtěl bych ocenit poměrně korektní průběh volební kampaně,“ uvedl. Pochválil i bývalou vládu ANO a ČSSD, která podle Zemana udělala „mnoho dobrého“.

Poslancům a členům vlády popřál prezident mnoho úspěchů. „Musíme respektovat většinový názor populace. Ti, kdo nejsou spokojeni s výsledkem voleb, a přitom k těmto volbám nešli, mohou vinit pouze sami sebe,“ podotkl.