Klíčového svědka v kauze CASA Daňhela zatkla policie

letoun CASA

letoun CASA

Zaměstnance armádního generálního štábu Karla Daňhela, který svědčí v kauze nákupu letounů CASA, zatkla na generálním štábu policie. Informaci serveru E15.cz potvrdil Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany, důvod zatčení ale neuvedl.

Mluvčí Policie ČR v Praze Tomáš Hulan pouze uvedl, že se souhlasem státního zástupce byl zatčen 41letý muž z „mravnostního deliktu“. Podle zdroje E15 má jít o pohlavní zneužívání. „Případ je na samém počátku prošetřování,“ dodal Hulan.

Zatčení může mít dopad na průběh vyšetřování kauzy CASA. Kolem Daňhela se totiž objevilo více pochybností, i podezření z korupčního jednání. Daňhel se brání tím, že se jedná o informace vykonstruované na politickou objednávku, s cílem znevěrohodnit jeho svědectví.

Daňhel zpracovával na pozici experta na vojenskou leteckou techniku stanoviska generálního štábu k nákupu letadel CASA. Na policii vypověděl, že projekt nákupu letadel od začátku provázela nestandardní rozhodnutí. Hlavní tlak podle něj ale nastal až v roce 2007 po nástupu generála Vlastimila Picka, který byl „opakovaně atakován prvním náměstkem z obrany Martinem Bartákem“. Barták, který v době nákupu letadel působil na ministerstvu jako náměstek, se proti těmto tvrzením ohradil s tím, že žádný tlak směřující k pořízení letounů CASA nevyvíjel a Daňhel není věrohodným svědkem.

Daňhelovi následně odebral Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) bezpečnostní prověření a byl postaven mimo službu. Podle Daňhela bylo důvodem právě jeho svědectví. Poslanecká komise pro kontrolu činnosti NBÚ nedávno ale dospěla k závěru, že byl postup úřadu v pořádku.

Daňhela zpochybnil také šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník, když členům poslanecké komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství minulý týden údajně pustil nahrávky dokládající, že Daňhela pravidelně měsíčně vyplácela zbrojařská firma Omnipol, která kontroverzní nákup strojů CASA zprostředkovala. Firma tato tvrzení odmítá.

Podle posudku firmy American Appraisal byl nákup letounů předražený o celých 658 milionů korun. Kvůli vyšetřování kauzy Poslanecká sněmovna minulý týden souhlasila s vydáním své místopředsedkyně, exministryně obrany (TOP 09) k trestnímu stíhání.