Koaliční dohoda podepsána. ČSSD jmény ministrů nepřekvapila

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek)

Podpis koaliční smlouvy (zleva Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek) Zdroj: ctk

ČSSD, ANO a KDÚ-ČSL podepsaly koaliční dohodu. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, který by měl předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jmenovat premiérem a posléze schválit i celou vládu. Jména ministerských kandidádů za ČSSD, která do dneška zůstavala hádankou, nepřekvapila.

Vláda bude mít 17 členů včetně preméra a dvou ministrů bez portfeje. ČSSD v ní získá osm křesel, ANO šest a lidovci tři posty. Obě menší strany budou mít jednoho vicepremiéra. Za ANO se jím stane předseda Andrej Babiš, který bude mít z této pozice na starosti ekonomiku, navíc má zastávat i post ministra finací. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se stane vicepremiérem pro vědu a výzkum.

„Sedmdesát dva dnů po volbách je hotovo. Čekáme, že pan prezident bude jednat podle ústavy. Vznikající koalice je připravena jak po programové, tak personální stránce, aby se ujala odpovědnosti,“ řekl Sobotka. Nový kabinet tak bude mít stejný počet členů jako vláda Petra Nečase a o dva členy více než dosluhující vláda premiéra v demisi Jiřího Rusnoka.

Budoucí vláda ve smouvě mimo jiné slubuje zvyšování důchodů, minimální mzdy a slev na druhé a další dítě. Zruší většinu také zdravotnických poplatků. „Vláda by měla rychle připravit legislativní plán vlády,“ vypíchl Sobotka. Bělobrádek jako další cíl vlády zdůraznil účelné vynakládání peněz.

Ekologové odmítají ministra s minulostí průmyslníka

Babiš obhajoval kandidáta na ministra dopravy Antonín Prachaře. Popřel podezření z možného střetu zájmů, protože Prachař sice donedávna byl majitel spediční společnoti, tu ale již prodal. Předseda ANO obhajoval také nominaci Richarda Brabce na ministra životního prostředí a to výší investic do ekologie, které učinily Babišovy společnosti. „Odmítáme, že by pan Brabec měl tuto pozici nějak zneužívat,“ uvedl s tím, že před Brabcem místo nabízel i několika odborníkům, ti jej ale odmítli.

Podpis koaliční smlouvyPodpis koaliční smlouvy|ctkPodpis koaliční smlouvy

Přesně toho se ale ekologové obávají. „Pan Brabec je ze Svazu chemického průmyslu, který prosazoval zmírnění evropských norem pro průmysl a utajování informací o chemickém znečištění, v nové roli by měl Integrovaný registr znečištění naopak hájit… Zatím jsme od něj zaznamenali jen prohlášení, že role ministra průmyslu by mu vyhovovala více,“ uvedl předseda ekologické organizace Arnika Jiří Petrlík.

„Vítáme, že nový ministr prosazuje zachování limitů těžby uhlí, které chrání severočeské obce před likvidací. Skvělou příležitost prokázat svoji nezávislost na velkých znečišťovatelích bude mít při vyjednáváních o nové evropské klimatické a energetické politice,“ dodala expertka Greenpeace Klára Sutlovičová.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Do složení vlády může ještě zasáhnout prezident. „Podle mého názoru zde nejsou žádné důvody, aby prezident odkládal své rozhodnutí jmenovat preméra,“ konstatoval Sobotka. Koalice podle něj už při hlasování o rozpočtu v Poslanecké sněmovně prokázala svou jednotu a není tedy důvod jejímu vzniku bránit. U Zemana by mohli narazit Lubomír Zaorálek (zahraničí) a Jiří Dienstbier (ministr bez portfeje pro legislativu a lidská práva). Prezident se navíc nechal slyšet, že by do čela resortu obrany nejmenoval Martina Stropnického (ANO).

Pokud by Zeman některého z kandidátů odmítl, připustil Sobotka, že by dané ministerstvo dočasně vedl sám. Podle svých slov ale předseda ČSSD nevidí žádné důvody, proč by prezident neměl schválit některého z kandidátů.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů

Analýza: Daně se zatím nezvýší, léky zlevní. A má se šetřit

Tereza Zavadilová: Bezvládí 2014