Konec vládní krize? Sobotka schválil Babišova nástupce

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Pilný jako nový ministr?
Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO)
Poslanec Ivan Pilný, s parníkem ANO
Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny
5
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl vyhovět žádosti vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který jako nástupce na pozici ministra financí nabídl Ivana Pilného. 

Předsedu sněmovního hospodářského výboru považuje Babiš za nezávislého člověka, který není žádnou jeho loutkou.

Premiér Bohuslav Sobotka se s Pilným sešel odpoledne. Na tiskové konferenci poté oznámil, že vyhověl žádosti ANO. "Jsem připraven ho navrhnout prezidentovi, aby ho mohl jmenovat ministrem financí. Doufám, že změna přispěje k tomu, abychom respektovali pravidla a principy politické kultury," uvedl Sobotka. 

Mezi priority Pilného by mělo patřit zajištění nezávislosti Finanční správy. "Aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která stála i u návrhu na odvolání současného ministra financí," uvedl Sobotka. Prioritou je i rychlá příprava rozpočtu na příští rok tak, aby zohlednil klíčové plány vlády.

Babiš Pilného obhajuje. „Já myslím, že to je dobrý kandidát, je to zkušený člověk, řídil velké firmy, je zkušený v byznysu. V ekonomice se vyzná a dobře vystupuje na veřejnosti,“ vysvětlil Babiš, proč navrhuje Pilného. Zopakoval, že si přeje pokračování dosavadní vládní koalice. Premiér předtím odmítl nominaci dosavadní Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), vadila mu jejich vazba na Babiše či Agrofert.

Pilný uvedl, že v minulosti dost polooficiálních nabídek na ministerstva odmítl, nyní je ale potřeba ukončit vládní krizi a proto se k tomu postavil vstřícně. „Pro mě osobně to skončilo špatně, protože na mě spadla stodola a musím se s tím nějak vypořádat,“ komentoval Pilný svoji nominaci do vlády pro server Blesk.cz.

Sobotka potvrdil, že hnutí ANO nabídlo Pilného. „Dnes odpoledne se s ním chci sejít, pak oznámím své rozhodnutí,“ uvedl. Podle Babiše během schůzky návrh nijak nekomentoval. Pilný dnes ve Sněmovně hájil vydávání zajišťovacích příkazů, jejichž nadužívání kritizuje opozice či sociální demokracie.

Vše o letošních sněmovních volbách čtěte ZDE >>>