Finanční úřady likvidují firmy. Státu hrozí arbitráže

Generální finanční ředitelství

Generální finanční ředitelství Zdroj: financnisprava

ministerstvo financí
ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Finanční úřad, ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Desítky firem končí po zadržovacích příkazech od finanční správy v insolvenci. Některé zvažují žalobu na stát. 

Snaha Finanční správy pojistit si daňové odvody u podezřelých firem přes takzvané zajišťovací příkazy se v budoucnu může státu vrátit v podobě soudů a arbitráží. Odhady z trhu uvádějí, že po vydání zajišťovacích příkazů už desítky společností skončily v insolvenci.

Po obstavení účtů nebyly schopné dál podnikat. V případných arbitrážích se může jednat o miliardy korun. Do řetězových obchodů, jejichž výsledkem je neodvedená daň z přidané hodnoty, se mohou firmy dostat i nevědomě. Finanční správa ovšem při postihování celého řetězce udeří i na ně.

Fakt, že to bylo neoprávněně, přitom může vyjít najevo až s odstupem několika let. „Takto mohou zaniknout fungující firmy. Pokud za dva roky prokážou, že v tom byly nevinně, budou samozřejmě po českém státu chtít náhradu. A tyto náhrady nebudou malé,“ říká Jiří Žežulka, manažer poradenské skupiny Apogeo, který ještě předloni vedl Generální finanční ředitelství a spoluzakládal Daňovou Kobru. 

První postižené firmy již arbitráž zvažují. „Vzhledem k tomu, že uvedeným postupem byly poškozeny významné investice, když kumulovaný obrat naší společnosti za posledních pět let dosáhl třiceti miliard korun a investoři budou chtít náhradu investic po odpovědném subjektu, máme za to, že bude nutné nárok uplatnit v arbitráži proti České republice,“ uvedl Pavlo Polianskij, jednatel firmy 2P Commercial Agency, která do loňského zásahu Finanční správy byla jedním z největších distributorů mobilních telefonů v Česku.

Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy

Video placeholde
Sobotka odmítl náhradnici za Babiše: Zklamala mě, že není ochotná prověřit Babišovy dluhopisy • Blesk / Zuzana Štíchová

Na úřadech je však zatím klid. „Ministerstvo financí ani Finanční správa ČR nemají žádné indicie nasvědčující tomu, že by uplatňování zajišťovacích příkazů mohlo v budoucnu ze strany dotčených daňových subjektů vést k zahájení arbitráží proti České republice,“ sdělila Monika Bačová z tiskového oddělení ministerstva financí. Žežulka z Apogeo odhaduje, že první případy se mohou k soudům dostat za jeden až dva roky.

„Mohou to být částky, které pro stát nebudou zatěžující, mohou to však být i astronomické částky v miliardách korun,“ dodal. „Je zřejmé, že firmy, které byly neprávem zajišťovacími příkazy zasaženy, se budou bránit postupu finančních úřadů,“ řekl advokát Jan Rambousek, který je členem rady Unie daňových poplatníků ČR.

Problém však podle něj je, že finanční úřad často zabaví veškeré finanční prostředky včetně movitého majetku, a tak plátce nejenom že nemá možnost zaplatit si pro své zastoupení daňového profesionála, ale nemá ani na zaplacení soudních poplatků.