Krizový štáb vyzval Babiše k plnění slibu kompenzace poplatků

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů vyzval dnes ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby splnil slib a kompenzoval ze státního rozpočtu výpadek 2,1 miliardy korun po zrušení stokorunových poplatků v nemocnicích. Nemocnice podle štábu na tento slib spoléhaly, jsou v kritické situaci, třetině hrozí krach. Krizový štáb dnes také ustavil s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) grémium k řešení nejpalčivějších problémů resortu.

„Podpořili jsme plán ministra Němečka na kompenzace, nemocnice už nemají vnitřní rezervy, propadají se do vnitřního dluhu, prodlužujeme splatnost dodavatelům a hrozí, že to dopadne i na kvalitu péče. Pokud situace nebude napravena, blíží se krachy nemocnic,“ řekl novinářům předseda Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Eduard Solich. Podle premiéra Sobotky jsou ve státním rozpočty dvě miliardy pro nemocnice připraveny.

Babiš dnes zopakoval svoji kritiku. „Potřebujeme do detailu vědět, jak Všeobecná zdravotní pojišťovna funguje. Chceme, aby se pan ministr zavázal, že toky rozkryje,“ řekl ministr financí. Pozastavil se také nad tím, že krizového štábu se účastnil i ministr zdravotnictví Němeček.

Zdravotnictví považuje Babiš za černou díru. Podle něj nemají být pacienti bráni za rukojmí, když byla ve zdravotnictví v minulosti uzavřena řada podezřelých smluv a zakázek. Němeček poznamenal, že jde jen o politické hrátky a vyzval členy vlády, aby dodržovali, co slíbili, a umožnili zklidnit situaci ve zdravotnictví.

Hrozba stávkové pohotovosti znovu ve hře?

„Chtěl bych vyzvat ministra financí, přestaňte si s námi hrát, přestaňte brát pacienty za rukojmí,“ řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Pokud se situace nebude řešit, bude muset Svaz pacientů vyhlásit stávkovou pohotovost a pacienti budou muset vyrazit do ulic, tvrdí.

Sohlich upřesnil, že zrušením poplatků klesly nemocnicím příjmy za akutní péči o dvě procenta a o osm procent za péči následnou. „Vyhlášení, že zdravotnictví je černá díra, jsou naprosto nesmyslná,“ dodal.

Hospodaření ve zdravotnictví předmětem koaličních sporů

Ohledně kompenzace poplatků a hospodaření ve zdravotnictví se rozhořel koaliční spor mezi ČSSD a ANO. Němeček předložil minulý týden vládě návrh zákona, kterým se zvýší měsíční platba za šest milionů státních pojištěnců ze 787 na 845 korun, projednání návrhu vláda odložila na tento týden.

„Domnívám se, pokud to neschválíme tento, maximálně příští týden, termín se z hlediska legislativního procesu nemůže stihnout,“ upozornil Němeček. „Domluvili jsme se s panem ministrem financí, že předložíme navýšení platby za státní pojištěnce, to se nedá udělat tak, že v jednom pololetí je navýšíte a pak je zase k Novému roku na Silvestra snížíte. To buď uděláme teď k 1. červenci, a platby už budou navýšené, nebo to neuděláme vůbec,“ řekl Němeček.

Sobotka: Prosazuji rychlý postup
Premiér Sobotka (ČSSD) dnes při návštěvě Zlínského kraje uvedl, že nemá žádné pochybnosti o tom, že Němečkův návrh získá na jednání vlády podporu. „Jde o čas, prosazuji rychlý postup, rychlé předložení zákona do parlamentu. Pokud se to povede, budeme jednat i s opozičními stranami, aby nebrzdily projednávání této legislativy,“ uvedl Sobotka.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubeka uvedl, že komora připravila stabilizační plán pro české zdravotnictví, aby se s penězi, které do resortu přijdou, zacházelo hospodárně. Plán nabídne vládě.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková varovala, že problémy resortu narůstají. „Kdo dnes jde do zdravotnictví jako pacient, bývá často zklamán. Na oddělení se 40 lůžky je jedna sestra. Zklamáni jsou i zdravotníci, zdravotnictví je personálně poddimenzované,“ řekla.