Lebeda, Zajíček či Princová. Kdo jsou klíčoví lidé nastupujícího prezidenta

Natupující prezident České republiky Pavel Pavel

Natupující prezident České republiky Pavel Pavel Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Natupující prezident České republiky Pavel Pavel
2
Fotogalerie

Seznam nejbližších spolupracovníků nastupujícího prezidenta Petra Pavla je před čtvrtečním slavnostním uvedením nové hlavy státu do funkce kompletní. Posledním článkem týmu se stala Mlada Princová, bezpečnostní ředitelka Kanceláře prezidenta republiky. Bude mimo jiné dohlížet na způsobilost jednotlivých pracovníků Pražského hradu seznamovat se s utajovanými dokumenty.

Princová působila v civilní rozvědce. „Má pověst profesionálky a zároveň je držitelkou nejvyšší bezpečnostní prověrky. To usnadní její rychlý nástup do funkce,“ řekl Pavel.

Jednu z nejexponovanějších pozic obsadí politolog Tomáš Lebeda, šéf vnitropolitického odboru prezidentské kanceláře. Bude komunikovat s vládou, opozicí, zástupci parlamentu a také s hejtmany či obcemi. Na starosti bude mít legislativní proces. Jednou z klíčových pravomocí hlavy státu je schvalování či vetování zákonů.  

Vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě způsobené válkou na Ukrajině se ujme velmi důležité role zkušený diplomat Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru Hradu. Bude připravovat jednání Pavla s jinými prezidenty a jeho cesty do ciziny.  

Hlavním ekonomickým poradcem Pavla se má stát bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, zákony bude prezident konzultovat s ústavními právníky Janem Kyselou a Janem Wintrem.

Klíčoví spolupracovníci nastupujícího prezidenta

Jana Vohralíková, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Od září 2019 působila jako vedoucí Kanceláře Senátu, odešla ke konci února. Pochází z rodiny pronásledované komunisty, její otec byl v padesátých letech odsouzen za špionáž. Vystudovala Stavební fakultu ČVUT, po roce 1989 pracovala jako generální sekretářka křesťanské mládežnické organizace YMCA a později jako náměstkyně na ministerstvech informatiky a kultury. Řídila tým poradců premiéra Jana Fischera.

Tomáš Lebeda, ředitel vnitropolitického odboru KPR

Patří k nejznámějším českým politologům, zaměřuje se na volební systémy a vztahy mezi veřejným míněním a politikou. Dosud působil jako vedoucí katedry politologie a evropských studií na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, pedagogické zkušenosti má i z dalších vysokých škol. Od roku 2009 je docentem politologie.

Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru KPR

Současný zástupce stálého představitele České republiky při Evropské unii byl členem týmu Pavla Teličky vyjednávajícího o podmínkách vstupu do EU. Ve druhé polovině loňského roku byl jednou z klíčových postav českého předsednictví EU, podílel se na vyjednáváních o dopadech energetické krize. Většinu kariéry strávil v Bruselu, působil i jako zástupce českého velvyslance v USA.

Mlada Princová, bezpečnostní ředitelka KPR

Pochází z disidentské rodiny, její otec Jan Princ pracoval po roce 1989 v Bezpečnostní informační službě. Po vystudování práv působila na ministerstvu vnitra, poté vedla analytickou část Úřadu pro zahraniční styky a informace. Jako náměstkyně šéfa civilní rozvědky skončila poté, co bylo její místo v rámci reorganizace zrušeno a pracoviště, které řídila, začleněno pod operativní činnost.

Tomáš Pernický, ředitel protokolu

Diplomat a dosavadní velvyslanec v Bělorusku byl v roce 2020 jedním ze západních diplomatů, kteří chránili známou běloruskou disidentku Světlanu Alexijevičovou v jejím bytě před zatčením. Po nástupu na ministerstvo zahraničí v roce 1994 byl zástupcem velvyslance v Kyjevě, generálním konzulem v Kapském Městě nebo velvyslancem v Gruzii.

Tomáš Richter, vedoucí týmu poradců prezidenta

Podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky se v prezidentské kampani Petra Pavla věnoval financím a shánění sponzorů. Jeho podnikatelským zájmem jsou hotely, přes dvacet let provozuje mariánskolázeňský Hotel Olympia. Je aktivní i v neziskovém sektoru. Za Václava Havla pracoval na Hradě jako referent.

Markéta Řeháková, mluvčí

Manažerka komunikace prezidentské kampaně Petra Pavla působila jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, radila také vládě v boji s covidovými dezinformacemi. Pracovala ve vydavatelství Economia, mimo jiné jako korespondentka z Británie či jako reportérka se zaměřením na politiku a bezpečnost.

Radek Hasala, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky

Brigádní generál byl dosud zástupcem náčelníka generálního štábu. S Petrem Pavlem úzce spolupracoval už v době, kdy byl nastupující prezident předsedou Vojenského výboru NATO. Po návratu z Bruselu převzal v červenci 2018 funkci velitele Vojenské akademie Vyškov. Funkci vykonával až do konce loňského roku, kdy se stal novým inspektorem české armády.