Lidovec Steiner podal trestní oznámení na 28 politiků z Ústecka

Leo Steiner

Leo Steiner Zdroj: CTK

Trestní oznámení na 28 současných i bývalých zastupitelů Ústeckého kraje podal bývalý úředník Úřadu regionální rady ROP Severozápad Leo Steiner z KDU-ČSL. Domnívá se, že se zastupitelé porušili povinností při správě cizího majetku a zneužili pravomoci úřední osoby, když schválili 24 milionů korun na financování projektu Propagační a mediální kampaň Ústeckého kraje v oblasti cestovního ruchu.

Ústecký kraj na něj chtěl získat peníze z ROP Severozápad. Většinu prací zadal společnosti Rema média, která vznikla jen tři týdny před udělením zakázky. ROP Severozápad na projekt nakonec dotaci neuvolnil a zastupitelé v červnu 2012 schválili financování z krajských peněz.

„Domnívám se, že vědomě podpořili projekt, který byl od svého počátku pochybný, a později se ukázalo, že i podvodný,“ řekl Steiner.

Trestní oznámení míří na zastupitele ČSSD, ODS a KSČM, mimo jiné i na poslance Jaroslava Foldynu (ČSSD) nebo hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM). Podle Foldyny zastupitelé zákon porušit nemohli, protože kraj by projekt spustil bez ohledu na evropskou dotaci.

„My bychom to stejně realizovali, dotační peníze nebyly podmínkou realizace. My jsme jen využili výzvy a požádali o dotaci,“ řekl ČTK Foldyna.

Kraj na projekt naváže

Hejtman Bubeníček vysvětlil, že kdyby zastupitelé proplacení peněz neschválili, hrozil kraji soud. „Ta firma, která to dělala, už nějakou práci odvedla, a na zastupitelstvu jsme rozhodovali o narovnání. Kdybychom jim nezaplatili, tak by po nás něco soudně vymáhali,“ řekl Bubeníček.

Podle něj kraj na projekt zřejmě ještě naváže. „Já si myslím, že bychom se k tomu měli vrátit, podívat se, co bylo zpracované, oprášit to a využít toho. Proč bychom si neměli udělat reklamu na to, že jsou tady výsypky,“ doplnil hejtman.

Na schválení tlačil Kouda

Projekt je součástí kauzy, ve které žalobce viní osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškozování finančních zájmů Evropské unie a figurují v ní tři bývalí ředitelé dotačního úřadu nebo bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD). Právě Kouda podle informací ČTK na schválení projektu původně tlačil.

Případ by se měl během několika měsíců dostat před soud. K náhradě škody už se přihlásila ministerstva financí a pro místní rozvoj. Požadují více než 300 milionů korun.

Potíže s proplácením

Kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila Evropská unie v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad. Program se podařilo odblokovat loni v srpnu, když Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů a Ústecký 598 milionů.