Loterijní firmy loni zaplatily na pokutách víc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Ministerstvo financí loni více než ztrojnásobilo počet zahájených správních řízení vedených proti provozovatelům loterií. Počet řízení stoupl ze 155 na 535, důvodem k jejich zahájení bylo porušení povinností vyplývajících z loterijního zákona a souvisejících předpisů. Příjem z pokut loni přesáhl hranici 10 milionů korun, zatímco o rok dříve se do státního rozpočtu díky pokutám dostalo pouze 2,5 milionu korun.

Loňské pokuty ve výši zhruba 7,7 milionů jsou již pravomocně uloženy a zbývající část je před nabytím právní moci. Nárůst počtu správních řízení a s tím související vyšší objem uložených pokut, umožnila podle ministra financí Miroslava Kalouska profesionalizace státního dozoru, která nastala loni v lednu.

Zatímco v roce 2010 a letech předchozích vykonávali státní dozor zaměstnanci daňové správy většinou na částečný úvazek v souběhu s dalšími aktivitami, v loňském roce došlo ke specializaci. Na 14 nově vzniklých odděleních státního dozoru finančních úřadů v sídlech krajů je státní dozor od ledna loňského roku vykonáván 166 odborně způsobilými pracovníky poprvé na plný pracovní úvazek.

„Již otec ekonomie Adam Smith poukázal na to, že specializace a dělba práce vede k větší produktivitě. Platí to i pro státní správu, pouze se to dlouhá léta ignorovalo,“ upozornil Kalousek.

Přehled zjištěných nedostatků a vedená nebo ukončená správní řízení na jednotlivých FÚ v roce 2011Přehled zjištěných nedostatků a vedená nebo ukončená správní řízení na jednotlivých FÚ v roce 2011 | MFNejčastější nedostatky zjištěné v roce 2011Nejčastější nedostatky zjištěné v roce 2011 | MF