Marksová: Příspěvek na péči zvýšíme o desetinu, možná už za rok

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

Příspěvek na péči se zřejmě od července příštího roku zvýší. Ministerstvo práce připraví dvě varianty novely - přidat by se mohlo od pololetí 2016 buď naráz o deset procent, nebo o pět procent od pololetí a o dalších pět od ledna 2017, řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Stát vyplácí handicapovaným či seniorům příspěvky na péči od roku 2007. Mají si za ně zaplatit opatrování doma či v nějakém zařízení. Dávka se dosud nezvýšila. NRZP žádala původně přidání o deset procent už od ledna.

„Jsem pro to, aby se deset procent navýšilo od července. Je to navýšení o miliardu pro příští rok. Není to nevůle z naší strany. Ti lidé si to určitě zaslouží. Neřešíme ale jen tuto skupinu. Veřejný sektor je v mnoha oblastech výrazně podfinancovaný - včetně příspěvku na péči pro zdravotně postižené. Nemůžeme tuto jednu skupinu vytrhnout a neohlížet se na ty jiné,“ řekla Marksová.

Ministerstvo práce připraví dvě varianty novely o sociálních službách. V prvním návrhu upraví valorizaci o deset procent od července.

Pokud by se příspěvek zvýšil už od ledna, stálo by to rozpočet asi 2,04 miliardy navíc. Od pololetí by to byla polovina částky. Druhá možnost počítá s valorizací od července o pět procent a od ledna 2017 také o pět procent. Příští rok by přidání vyšlo na asi 260 milionů korun, v roce 2017 pak asi na 760 milionů.

Rada postižených trvá na jednorázovém zvýšení příspěvku o deset procent. „Nemůžu říct, že bych byl úplně spokojený. Chápeme, že je možné odložit zvýšení na červenec. Nejsme připraveni ale dále ustupovat,“ uvedl Krása. Věří, že vláda nakonec zvolí variantu s desetiprocentním navýšením. Rada chce s politiky koalice o zvýšení příspěvku jednat.

Dospělí dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, čtyři tisíce, osm tisíc a 12 tisíc korun a děti tři tisíce, šest tisíc, devět tisíc a 12 tisíc korun. Na konci loňska pobíralo dávku 331 tisíc lidí. Proti roku 2007 jich bylo o 75 tisíc víc. Loni do příspěvků putovalo 20,4 miliardy korun, předloni 19,54 miliardy a v roce 2007 asi 14,6 miliardy. Letošní rozpočet počítá s částkou 21 miliard.