Matěj Stropnický: Pražská koalice stejně nefunguje, klidně ať skončí

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: profimedia

Matěj Stropnický
2
Fotogalerie

Pražští zastupitelé ANO jednají o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Té vytýkají nejen problémy s Libeňským mostem, ale také to, že nemohla být projednána témata týkající se například školství, konkrétně zvýšení učitelských platů. V případě, že by se ANO rozhodlo koaliční smlouvu vypovědět, stranám by začalo běžet 30denní smírčí řízení. Zastupitel Matěj Stropnický (Zelení/Trojkoalice) dodává, že koalice na pražské radnici přestala fungovat už dávno.

Jak vnímáte slova předsedy zastupitelského klubu ANO Michala Haška, podle kterého jste spolu s Janem Čižinským (KDU-ČSL) zablokováním jednání zastupitelstva o demolici Libeňského mostu porušili koaliční smlouvu? ANO nyní zvažuje její vypovězení.

Koalice stejně nefunguje už dávno, za mě tedy ať klidně skončí. Posunutím zařazení bodu Libeňského mostu jsme chtěli dát prostor veřejnosti k účasti na rozpravě. Jednání pánů Petra Dolínka (ČSSD) a Michala Haška v souvislosti s Libeňským mostem ve skutečnosti ukazuje, že jsou to oni, kdo porušuje koaliční smlouvu.

Co vás tedy coby koaličního zastupitele čeká v nejbližších dnech, budete se s nimi snažit najít společnou řeč a vztahy zlepšit?

Čekají nás plánovaná zasedání a jednání. Pokud jde o zlepšení fungování koalice, sám jsem se o to snažil svoláním rady. Mělo se diskutovat o závěrech odborné analýzy Kloknerova ústavu ČVUT ke stavu Libeňského mostu, jenže místo debaty si primátorka Adriana Krnáčová (ANO) celou dobu něco psala na mobilu.

Z toho, co popisujete, předpokládám možnosti zlepšení fungování koalice nevěříte.

Jsem otevřený jednání, nicméně mám už nějaké zkušenosti. Vždyť jsem byl už první rok odvolán z funkce náměstka. Navíc upřímně řečeno, za dobu fungování koalice, jsem se do pánů Michala Haška (ANO) a Petra Dolínka (ČSSD) úplně nezamiloval...