Stropnický: Starosta Žďárský mě fyzicky napadl. Zastupitelé nakonec debatu o Libeňském mostu odložili

Matěj Stropnický

Matěj Stropnický Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Hned v sobotu oznámil svou rezignaci předseda Zelených Matěj Stropnický
Matěj Stropnický
3
Fotogalerie

Pražské zastupitelstvo mělo ve čtvrtek na programu rozhodnutí o zbourání Libeňského mostu, což prosazuje rada města. Proti jsou především zástupci Trojkoalice, kteří tak oponují koaličním partnerům ANO a ČSSD. Zastupitelé ovšem program neschválili a jednání ani nezačalo. Doprovodná diskuze byla přesto vyhrocená, zastupitel Matěj Stropnický (Zelení/Trojkoalice) obvinil starostu Prahy 19 Pavla Žďárského z fyzického ataku.

Pražští zastupitelé neschválili po několikahodinových sporech o osud Libeňského mostu program jednání. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) pak jednání zastupitelstva ukončila. "Pan Čižinský nehlasoval pro program a někteří členové Trojkoalice tak v rozporu s tím, co jsme byli domluveni, a tím pádem prostě program nebyl odhlasován a tím pádem zastupitelstvo nemá o čem jednat," řekla Krnáčová, která tak musí svolat další zasedání. 

Radují se především zástupci komunistů, Pirátů a Trojkoalice, kteří navrhovali vyřazení bodu z programu. Podle nich už o mostu a jeho rekonstrukci rozhodlo zastupitelstvo už dříve. „Od února 2016 máme most rekonstruovat, je rozhodnuto. A rozhodnutí chceme nyní špatně změnit,“ řekl poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice), který za zachování mostu dlouhodobě bojuje.

Souhlasil s ním jeho kolega z Trojkoalice Matěj Stropnický. „Kdo je tu právník, tak ví, že se nemá o jedné věci projednávat dvakrát. My o téže věci budeme muset jednat znovu, ačkoliv o tom bylo rozhodnuto,“ řekl zastupitelům.

Takřka dvouhodinová debata o tom, zda se má bod o Libeňském mostu zařadit na program nebo ne, provázely i hádky a údajná napadení. „Byl jsem vedle v kuřácké místnosti a pan starosta Ždárský mě napadl - nejprve slovně a pak dokonce fyzicky. Obrátil jsem se na zástupce policie a poprosím vás, primátorko, abyste zajistila bezpečný průběh tohoto zastupitelstva,“ řekl Stropnický, který požádal o vykázání starosty Prahy 19 Pavla Žďárského ze sálu.

Konfliktu obou politiků údajně předcházelo nedorozumění v kuřácké místnosti, kde se podle Stropnického nechoval starosta tiše, aby byl slyšet průběh jednání. „V kuřárně na nás řval, že chce poslouchat, tak já na něho, ať jde do sálu, když chce poslouchat,“ oponoval Žďárský, který potyčku nepopřel ani nevysvětlil. Podle Stropnického ho starosta napadl svým břichem.

Ostatní zastupitelé vyzvali Stropnického, ať záležitost řeší s policií a ne na zastupitelstvu. „Jsme ve svobodném státě, měli byste se naučit vyříkat ty věci jiným způsobem, to je apel na oba pány, Stropnického i Ždárského,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která vyzvala policisty k vyřešení situace.

Starosta Pavel Žďárský vyhrožoval na zastupitelstvu násilím už v minulosti. Například v roce 2009 pohrozil řediteli motolské nemocnice Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), že "dostane přes držku", jak píše Pražský deník.

Vedení města zdůvodnilo zbourání mostu tím, že výstavba nového mostu bude levnější a rychlejší než oprava. S tímto postupem ve vládnoucí koalici souhlasilo ANO a ČSSD, proti se postavila Trojkoalice a protestují i některá občanská sdružení.