Minimální mzda se od ledna zvýší, koalice našla společnou řeč

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Bankovky
2
Fotogalerie

Až o 1250 korun na 14 600 korun by se měla od ledna zvýšit minimální mzda. Dohodli se na tom zástupci vládních stran s tím, že návrh bude ještě schvalovat vláda. Premiér Andrej Babiš uvedl, že koalice v otázce zvýšení minimální mzdy našla společnou řeč.

Minimální mzda se zvedala naposledy letos v lednu. Letos tak činí 13 350 korun. Odbory požadovaly zvednutí o 1640 korun, zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun. Tripartita se nedohodla, rozhodnutí je tedy na kabinetu. Ministerstvo práce připravilo původně tři varianty růstu, a to o 1150, 1350 a 1650 korun.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) se klonila k prostřední verzi. Dnešního koaličního jednání se kvůli nemoci neúčastnila. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív řekla, že by minimální mzda měla držet krok s růstem ostatních mezd, které se zvedají mírněji. Byla původně pro nejnižší variantu ze tří možností.

S minimální mzdou se zvedá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti a náročnosti práce. Vyplácí se v osmi stupních. Od ledna by se měla zvednout z nynějších 13 350 až 26 700 korun na 14 600 až 29 200 korun.

Text vládního nařízení o růstu minimální mzdy připraví ministerstvo práce. Poté ho dostane ke schválení kabinet. Příští zasedání se má konat 9. prosince. Tak pozdě dosud o minimální mzdě ještě vláda nerozhodovala. V minulém volebním období tehdejší Sobotkův kabinet, který začal přidávat pravidelně, schvaloval navýšení vždy v srpnu či v září. Před volbami v roce 2017 mu to pak trvalo do začátku října. Babišův kabinet loni růst odhlasoval 14. listopadu. Maláčová před nedávnem uvedla, že by zákoník práce mohl obsahovat ustanovení, že by rozhodnutí o růstu minimální mzdy mělo padnout do konce září.

Výpočet čisté mzdy 2019 >>>