Předvánoční brigády: Zájem uchazečů převyšuje nabídku firem

Práce v administrativě

Práce v administrativě Zdroj: Komerční banka, a.s.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ceny stavebních prací zdražují
4
Fotogalerie

Letos firmy zveřejňují své nabídky v menší míře, než tomu bylo v předchozích letech. Hodinová mzda brigádníků pak podle údajů personální agentury Grafton Recruitment ve srovnání s loňskou předvánoční sezónou roste jen mírně, v řádu jednotek procent.

Zájem ze strany kandidátů, kteří nejčastěji poptávají práci v administrativě nebo obchodě, je však velký. O vypsané nabídky výrobních a logistických firem naopak moc zájem nejeví, a to i přesto, že se mzda na administrativních a manuálních pozicích prakticky neliší.

Relativně srovnatelné jsou hodinové sazby i napříč regiony Česka. Například administrativní pracovník v Ostravě si vydělá 100 až 150 korun za hodinu, výrobní dělník v Jihomoravském kraji 120 korun a skladník v Brně 110 až 160 korun, v Olomouci 120 až 130 korun. Průměrná hodinová mzda brigádníka na Liberecku je 110 korun, na Královéhradecku pak 100 korun.

Tip: Jak vysoká bude vaše čistá mzda? Spočítejte si ji na naší kalkulačce

 „Jak firmy, tak i uchazeči ovšem preferují spíš brigády dlouhodobé, studenti, důchodci i matky na mateřské dovolené si totiž chtějí přivydělávat průběžně, nikoliv nárazově. Oblíbené jsou také brigády, které umožňují časovou flexibilitu,“ dodává Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.