Ministr dopravy Kupka chce postavit dvě stě kilometrů nových dálnic za čtyři roky

Martin Kupka a Petr Fiala

Martin Kupka a Petr Fiala Zdroj: Ministerstvo dopravy

V pátek 17. prosince byla jmenována nová vláda premiéra Petra Fialy, což znamená též příchod nového ministra dopravy. Karla Havlíčka (za ANO), který vedl i ministerstvo průmyslu a obchodu, střídá Martin Kupka (za ODS). Při svém jmenování nastínil své plány.

Týkají se hlavně rozvoje dálniční sítě. Kupka má ambici, že během čtyř let přibude na 200 kilometrů dálnic. Má jít přitom o nové úseky, postavené na zelené louce, tedy ne i ty rekonstruované, jak je za nové mnohdy prezentovala odcházející vláda.

„Musíme pohnout s dostavbou Pražského okruhu, za čtyři roky bude rozestavěna klíčová část mezi Běchovicemi a D1, severní část okruhu bude připravena k výstavbě. Stejně tak potřebujeme dokončit D1 u Přerova a rozestavět co nejvíce úseků na D35, která je alternativní spojnicí východu a západu země,“ říká nový ministr dopravy Martin Kupka.

Jaké jsou programové priority nové vlády?

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Stávající ministr dopravy mu přitom podle svých slov přenechává výstavbu 131,1 km zcela nových dálnic, které v příštích letech začnou sloužit řidičům. Konkrétně v roce 2022 má být otevřen další úsek dálnice D35, z Časů do Ostrova. Rok nato má následovat úsek dálnice D3 z Hodějovic do Třebotína nebo zkapacitnění obchvatu Loun, jakožto součást dálnice D7. V roce 2024 pak má být hotov PPP projekt nové části dálnice D4.  

Další informace najdete ve článku webu Auto.cz.