Ministrům v rozpočtu na příští rok chybí dvacet miliard

Ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a premiér Andrej Babiš

Ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Lubomír Metnar
Miroslav Toman, Alena Schillerová, Andrej Babiš a Robert Plaga
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Vladimír Kremlík, ministr dopravy
5
Fotogalerie

Dohodnout se na státním rozpočtu pro příští rok bude pro vládu Andreje Babiše (ANO) obtížnější než loni. Ministrům chybí dohromady kolem dvou desítek miliard, z toho přes polovinu šéfce rezortu práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). Nespokojený je i ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO).

Nároky rezortů jsou asi o pět miliard vyšší než před rokem, navíc zpomaluje růst ekonomiky. Kabinet chce finální podobu plánu státních financí vyjednat do konce srpna, debatovat bude muset i s komunisty.

Ministři sociální demokracie se hlasování vlády o rozpočtu zdrželi. „Jsme přesvědčeni, že v kapitolách řízených ČSSD tento návrh neumožňuje naplňovat naše priority, dokonce komplikuje fungování rezortů,“ řekl šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) postoj socialistů nechápe. Podle ní obsahuje návrh všechny priority oranžových. „Upozornila jsem kolegy, že je nereálné, aby jejich požadavky byly bezezbytku naplněny,“ reagovala s tím, že je třeba pohybovat se v reálných mantinelech příjmové a výdajové strany rozpočtu.

Maláčová tvrdí, že 11 miliard pro její kapitolu je naprosté minimum. „Jinak může být každý měsíc mimořádná schůze Poslanecké sněmovny,“ prohlásila v narážce na nedostatek peněz pro sociální služby, kvůli němuž opozice svolala jednání zákonodárců.

Právě na sociální služby chybí podle Maláčové v příštím roce tři miliardy. Další prostředky postrádá na dotace pro pěstouny, veřejně prospěšné práce, politiku zaměstnanosti nebo na IT. „Chystáme revoluční přechod na nové informační systémy, bez peněz to neklapne,“ varovala.

Zatímco Maláčová má podle návrhu Schillerové dostat oproti letošku navíc 45 miliard na další zvýšení důchodů a nově i rodičovského příspěvku, ministr dopravy Kremlík má naopak přijít o nejvíce prostředků - téměř o 12,5 miliardy.   

„Pokud jde o výdaje na dopravní infrastrukturu, nutný je nárůst,“ míní. Dodal, že na stavby zahajované v roce 2020 mu scházejí miliardy.

„Musíme se bavit o tom, nakolik jsou stavby skutečně připraveny k realizaci,“ podotkla Schillerová. Důležitá pro jednání s ministry bude podle ní makroekonomická predikce vývoje českého hospodářství, kterou bude mít na konci července.