Na české tvůrce hazardních her si po Maurech stěžují i hinduisté

Načítání hry

Načítání hry Zdroj: E15

Čeští tvůrci internetových hazardních her znovu čelí stížnosti ze zahraničí. Aktuálně na údajně „nevhodnou“ tvorbu společnosti Endorphina upozornil Rajan Zed, prezident Světového společenství hinduistů. Toho znepokojila hra, ve které vystupuje hinduistická bohyně Durga, jedna z podob manželky boha Šivy. Zed požaduje okamžité stažení prý urážlivé hry, která znevažuje ctěný náboženský symbol.

Po tvůrích žádá zástupce třetího nejrozšířenějšího náboženství veřejnou omluvu. Kromě té ale Zed tlačí i na maltské úřady, kde je společnost sídlící poblíž Staroměstského náměstí registrována. K činnosti vyzval maltského ministra pro finanční služby a šéfy tamního úřadu pro hazard, informoval web Hindupad.

Zed argumentuje tím, že nevhodné použití hinduistických božstev, konceptů či symbolů pro komerční či jiné účely není v pořádku, pokud raní věřící.

Zároveň navrhl partnerům společnosti, aby vyškolili své pracovníky v práci s nábožensky a kulturně citlivými symboly před tím, než budou vytvářet nové produkty. Pro českou technologickou firmu to není poprvé, co čelí kritice za nevhodné zpracování kulturních symbolů.

Začátkem loňského roku se společnost omlouvala za hru, ve které vystupovali Maoři, původní polynéští obyvatelé Nového Zélandu. Společnost hru stáhla na nátlak Hapai Te Hauora, maorského zdravotníka. V současnosti žije na světě necelý milion Maorů, většina z nich právě na Novém Zélandu. Společnost na dotazy deníku E15 nereagovala.