Na D1 havarovalo skoro dvacet aut. Dálnice uzavřena, objízdná trasa kvůli ledovce není

Rekonstrukce dálníce D1 u sjezdu na Jihlavu

Rekonstrukce dálníce D1 u sjezdu na Jihlavu Zdroj: ctk

Ve směru na Brno u Mirošovic na dálnici D1 na 21,5. kilometru se dnes před pátou hodinou ranní stala hromadná nehoda 17 aut. Vyžádala si jednu oběť. Dálnice je podle mluvčí policie Markéty Johnové uzavřena ve směru na Brno od 15. až do 30. kilometru. Řidiči by vůbec neměli vyjíždět, protože silnice v regionu pokryla ledovka. Omezení potrvají na dálnici u Mirošovic ještě několik hodin.

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Gabriela na místě zasahoval vrtulník záchranné služby, povolán byl i evakuační autobus. "Autobus využívají lidé, kteří čekají na policejní výslech, nebo lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou pokračovat v cestě," řekl Gabriel.

Mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová ČTK řekla, že záchranáři převáželi do nemocnic dva lehce zraněné. "Po ošetření našimi záchranáři na místě jsme do nemocnice převáželi jednu osobu se zraněním nohy a jednu osobu s podezřením na otřes mozku," uvedla. Jedna žena na místě zemřela. "Prováděli jsme resuscitaci, i přes veškerou snahu záchranářů žena svým zraněním na místě podlehla," dodala mluvčí.

Podle mluvčího hasičů Gabriela se ale z místa nehody do nemocnic přepravovali tři zranění, jeden z nich vrtulníkem. Další zraněný byl ošetřen na místě.

V blízkém okolí se staly další dvě nehody. Na 19,5. kilometru ve směru na Brno se podle dopravního webu srazila dvě osobní auta s nákladním, tato nehoda se obešla bez zranění.

Na sjezdu z dálnice D1 na Mirošovice se také stala nehoda dvou osobních vozů s kamionem, podle informací policie byl na místě minimálně jeden zraněný.

"Žádáme řidiče, aby kvůli ledovce vůbec nevyjížděli. Pokud je to bezpodmínečně nutné, musí dbát maximální opatrnosti, silnice v regionu jsou opravdu celé pokryté ledem," řekla ČTK Johnová.

"Máme v terénu všech 144 sypačů, starají se především o objízdné trasy kolem dálnice D1," řekl ČTK dispečer krajských silničárů. Podle něj je složité práci vzhledem k množství postižených silnic koordinovat.

Dopravu z dálnice ve směru na Brno policie odklání na exitu 15, zpět na dálnici se lze vrátit až na exitu 29 u Hvězdonic nebo na exitu 34 u Ostředku. Řidiči z objízdných tras hlásí podle dispečera silničářů problémy v celé délce trasy. Nejhorší situace je aktuálně podle Johnové u Českého Šternberka.

Dopravu ve Středočeském kraji ráno zkomplikovala ledovka, především na Benešovsku, Berounsku a jihu okresu Praha-východ. Od rána zemřeli při nehodách dva lidé, hlášené už byly tři nehody autobusů, všechny se obešly bez zranění. Jedna z nich se stala na 29. kilometru D1 ve směru na Prahu.